Pastırmalı ve Pırasalı Kiş Tarifi
Pastırmalı ve Pırasalı Kiş tarifi: Pastırmalı ve Pırasalı Kiş için gerekli malzemeler nelerdir? Pastırmalı ve Pırasalı Kiş nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
50 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Pastırmalı ve Pırasalı Kiş yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 100 gram soğuk tereyağı
- 1 adet yumurta
- 200 gram un
- 1 yemek kaşığı soğuk su
İç harcı için:
- 5 adet pırasa (beyaz sap kısmı) (ikiye bölünmüş hali ile)
- 2 adet yeşil soğan (ince, körpeydi)
- 2 adet taze sarımsak (ince, körpeydi)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 100 gram krema
- 100 gram pastırma
- 100 gram labne
- 3 dilim cheddar peyniri (birazı iç harca birazı üstüne)
- 1 çay bardağı taze kaşar peyniri (eski kaşar peyniri)
- 1 adet yumurta
- 1 tutam muskat cevizi rendesi
Üzeri için:
Pastırmalı ve Pırasalı Kiş tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak hamuru yapıp buzlukta yarım saat, vaktiniz varsa buzdolabında 1 saat dinlendirin. Hatta bir gece önceden yapıp dolapta bekletebilirsiniz.
- Bir kaba soğuk ve küp küp doğranmış tereyağını alın. Yumurta ekleyin parmak uçlarınızla iyice birbirine karıştırın.
- Mutfak standı veya mutfak robotunda da bu işlemi yapabilirsiniz.
- Kontrollü bir şekilde unu ekleyin ve fazla yoğurmadan hamuru toparlayın. Son aşamada soğuk su ekleyin.
- İç harcı için: Pırasa, taze soğan ve taze sarımsağı ince ince kıyın. Zeytinyağı ile soteleyin. (fazla kavrulup karamelize olmasın.)
- Kremayı koyup biraz pişirin ve ardından kıyılmış pastırmaları ekleyin. Muskat rendeleyin.
- Cheddar peyniri ve labneyi ekleyin, karıştırın ve ocağın altını kapatın. Kaşar peynirini de ekleyip soğuması için dinlendirin.
- Soğuyunca yumurtasını kırıp iyice karıştırın.
- Dolapta dinlenen hamuru iki yağlı kağıt arasında kalıbınızın çapına uygun olacak şekilde açın. (Ben 19 cm çapında kelepçeli kalıp kullandım.)
- Kağıdın birini hamurdan dikkatlice sıyırıp, kalıbın içine aktarın. (Kenarlarını bıçak yardımı ile düzeltebilirsiniz.)
- Kış için bir ön pişirme yapın. İçine yağlı kağıt serip kuru bakliyatla ağırlık koyun. (Ben günü geçmiş bir bakliyat karışımımı sırf bu kör pişirme işlemleri için elimde tutuyorum)
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkarttıktan sonra iç harcı hamurun içine iyice yayın.
- Peynirleri üzerine serpiştirin. Pastırma dilimlerini yerleştirin.
- 180 derecelik fırında peynirler eriyene kadar 10-15 dakika arası pişirin. Afiyet olsun.