Parmak Çörek Tarifi
Parmak Çörek tarifi: Parmak Çörek için gerekli malzemeler nelerdir? Parmak Çörek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
10 adet
Parmak Çörek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram un
- 500 gram tam buğday unu
- 120 gram aktif ekşi maya
- 30 gram yaş maya
- 2 + 3/4 su bardağı ılık su
- 1/2 yemek kaşığı tuz
Üzeri için:
- 1 su bardağı sıcak su
- 1/2 yemek kaşığı un
Parmak Çörek tarifi nasıl yapılır?
- Bir yoğurma kabına yaş mayayı alın ve üzerine 1 su bardağı kadar ılık su ilave ederek, güzelce karıştırın. Yaş mayanın tamamen erimesi gerek.
- Erimiş olan yaş mayanın üstüne 500 gram unu ilave edin ve karıştırın.
- Üstüne ekşi mayayı ve tam buğday ununu ekleyin. Tuzunu da ekleyip, karıştırın.
- Kalan ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek, ele yapışmayan ve esnek bir hamur elde edene dek yaklaşık 30 dakika yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamurun üstünü streç filmle kapatıp, ılık bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalandıktan sonra, 10 eşit bezeye bölün ve bu şekilde de bir 10 dakika dinlendirin.
- Dinlenme süresinin sonunda, her bir bezeyi 4 eşit parçaya bölün ve ellerinizin arasında yuvarlayarak her bir parçayı parmak gibi uzatın.
- Bu 4 uzun hamuru yanyana koyun ve her iki tarafından birleştirerek oval bir şekil verin.
- Bu şekilde tüm bezeleri hazırlayarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Tüm hamuru şekillendirdikten sonra; 1 su bardağı sıcak suyun içinde erittiğiniz yarım yemek kaşığı unlu karışımı tüm çöreklerin üstüne güzelce sürün.
- Bu şekilde de bir 20 dakika dinlendirin.
- Önceden ısıtılmış 220 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra, hafif nemli bir bezle çörekleri sarın ve 20 dakika daha dinlendirin.
- Sonrasında dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Parmak Çörek tarifinin püf noktası nedir?
Bu çöreğin en önemli püf noktası, yoğurma süresi. Unun içindeki glutenin aktifleşip, hamura esneklik kazandırması için güzelce yoğurmalısınız.