Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek Tarifi

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek Tarifi

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifi: Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 1 adet büyük boy pancar (alternatif olarak 3 adet mor havuç)
  • 550-650 gram tam buğday unu
  • 220 gram pancar suyu (veya peynir altı suyu/normal su)
  • 100 gram süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 20 gram tuz
  • 100 gram maya

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifi nasıl yapılır?

  • Sabah kalkıp ekşi mayanızı dolaptan çıkartın ve ısınması için ona süre verin. Günlük beslemenizi yaptığınızda, kavanozdan aldığınız mayayı atmıyorsunuz değil mi. O hamuru tekrar besleyip kullanacağız.
  • Beslediğimiz hamurumuza 4-5 saat zaman veriyoruz ki mayalansın.
  • Ekşi mayamız (20 maya-40 gram su - 40 gram un) olmadan 1 saat öncesinde hamurumuz otoliz olsun diye su ve unumuzu kaşıkla karıştırıp, dinlendiriyoruz. (100 gram sıvımızı sonradan ekleyelim).
  • Hamurumuz dinlenirken, pancarımızı haşlıyoruz. Kalan suyumuzdan 100 gram buradan kullanabiliriz. Haşlanmış pancarı 1 kaşık ılık su ile blenderda bızzztlıyoruz. Krema gibi oluyor. Müthiş bir görüntü ve renk.
  • Hamurumuz dinlendikten sonra, her şeyi ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuz ele yapışmayan bir hamur olacak. Unumuz eksik gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • Yoğurduktan sonra 3 kez katlama yapacağız. Kabın altına 2 yemek kaşığı zeytinyağ döküp, ilk katlamamızı yapıyoruz.
  • Yarım saat arayla bunu tekrarlıyoruz. Katlanmamız bittikten sonra 2 saat dinlendirip üzerine zeytinyağ sürüp buzdolabına kaldırıyoruz. (Yaklaşık 8-10 saat)
  • Sabah buzdolabından çıkarıyoruz ve 3-4 saat oda sıcaklığında mayalandırıyoruz.
  • Sonrasında eşit 6 parçaya bölüp, döküm tenceremizin üstüne yağlı kağıdımızı koyduktan sonra,çiçek şeklini verdiğimiz 6 hamurumuzu yerleştiriyoruz (döküm tencereyi öncesinde ısınan fırında 30 dakika - 1 saat bekletsek iyi olur).
  • Üzerine susam, haşhaş, çörek otu dökebilirsiniz. 215 derece fırında kapağı kapalı 30 dakika, 20 dakika kapağı açık şekilde pişiriniz. 1 saat soğumasını bekleyiniz. Afiyet olsun.

Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifinin püf noktası nedir?

Fırından çıktıktan sonra mutlaka 1 saat bekleyelim ki kestiğimizde hamur olmasın.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025