Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek Tarifi
Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifi: Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 gün
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 adet
Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet büyük boy pancar (alternatif olarak 3 adet mor havuç)
- 550-650 gram tam buğday unu
- 220 gram pancar suyu (veya peynir altı suyu/normal su)
- 100 gram süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 20 gram tuz
- 100 gram maya
Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Sabah kalkıp ekşi mayanızı dolaptan çıkartın ve ısınması için ona süre verin. Günlük beslemenizi yaptığınızda, kavanozdan aldığınız mayayı atmıyorsunuz değil mi. O hamuru tekrar besleyip kullanacağız.
- Beslediğimiz hamurumuza 4-5 saat zaman veriyoruz ki mayalansın.
- Ekşi mayamız (20 maya-40 gram su - 40 gram un) olmadan 1 saat öncesinde hamurumuz otoliz olsun diye su ve unumuzu kaşıkla karıştırıp, dinlendiriyoruz. (100 gram sıvımızı sonradan ekleyelim).
- Hamurumuz dinlenirken, pancarımızı haşlıyoruz. Kalan suyumuzdan 100 gram buradan kullanabiliriz. Haşlanmış pancarı 1 kaşık ılık su ile blenderda bızzztlıyoruz. Krema gibi oluyor. Müthiş bir görüntü ve renk.
- Hamurumuz dinlendikten sonra, her şeyi ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuz ele yapışmayan bir hamur olacak. Unumuz eksik gelirse ekleme yapabilirsiniz.
- Yoğurduktan sonra 3 kez katlama yapacağız. Kabın altına 2 yemek kaşığı zeytinyağ döküp, ilk katlamamızı yapıyoruz.
- Yarım saat arayla bunu tekrarlıyoruz. Katlanmamız bittikten sonra 2 saat dinlendirip üzerine zeytinyağ sürüp buzdolabına kaldırıyoruz. (Yaklaşık 8-10 saat)
- Sabah buzdolabından çıkarıyoruz ve 3-4 saat oda sıcaklığında mayalandırıyoruz.
- Sonrasında eşit 6 parçaya bölüp, döküm tenceremizin üstüne yağlı kağıdımızı koyduktan sonra,çiçek şeklini verdiğimiz 6 hamurumuzu yerleştiriyoruz (döküm tencereyi öncesinde ısınan fırında 30 dakika - 1 saat bekletsek iyi olur).
- Üzerine susam, haşhaş, çörek otu dökebilirsiniz. 215 derece fırında kapağı kapalı 30 dakika, 20 dakika kapağı açık şekilde pişiriniz. 1 saat soğumasını bekleyiniz. Afiyet olsun.
Pancarlı Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek tarifinin püf noktası nedir?
Fırından çıktıktan sonra mutlaka 1 saat bekleyelim ki kestiğimizde hamur olmasın.