Özbek Mantısı Tarifi
Özbek Mantısı tarifi: Özbek Mantısı için gerekli malzemeler nelerdir? Özbek Mantısı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Özbek Mantısı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Klasik Mantı Hamuru İçin:
- 1-1,5 kilogram un
- 2 adet yumurta
- 1/2 su bardağı süt
- 1 çay bardağı ılık su (sert bir hamur elde edecek kadar, kontrollü ekleyin)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kıymalı Harç İçin:
- 500-600 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 1/2 demet kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Bal Kabaklı Harç İçin:
- 1/2 kilogram bal kabağı
- 1 adet soğan
- 250 gram kıyma (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Özbek Mantısı tarifi nasıl yapılır?
- Unu eleyin, ortasına bir havuz açıp yumurtaları tek tek ekleyip karıştırın. Şekeri ve tuzu ekleyin.
- Sütü ekleyin ve suyu kıvamına göre azar azar ilave ederek yoğurun. Hamur sert bir kıvamda olacak, çok su eklemeyin.
- Hamuru çok iyi yoğurun ve 15 dakika üzerine bez örtüp dinlendirin.
- Hamuru 4 veya 6 eşit parçaya bölün.
- Tezgaha un serpip yuvarlak, ince olacak şekilde açın.
- Eğer Özbek mantısı yapacaksanız büyük kare parçalar, klasik mantıysa küçük parçalara bıçakla ayırın.
- Hamurun üzerine kıymaları yerleştirip dilediğiniz mantı şeklini verin. Bal kabaklı içi yaparken üzerlerine nohut kadar tereyağı eklemelisiniz.
- Özbek mantısı yapacaksanız su kaynattıktan sonra buhar tenceresinde 40 dakika pişirin.
- Suda haşlayacaksanız klasik mantıyı kaynar tuzlu suya atıp pişirin. Afiyet olsun.
Özbek Mantısı tarifinin püf noktası nedir?
Buhar tencereniz yoksa az bir suda kapağı kapalı bir şekilde suyun buharıyla pişirebilirsiniz.