Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Oruk Tarifi

Oruk

Oruk Tarifi

Oruk tarifi: Oruk için gerekli malzemeler nelerdir? Oruk nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Oruk yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

Hamuru için:

  • 300 gram dövülmüş et ya da yağsız dana kıyma (isteğe bağlı)
  • 3 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

İçi için:

  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 10 dal maydanoz (arzuya göre)

Kızartmak için:

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ

Oruk tarifi nasıl yapılır?

  • Bulgurunuzu yoğurma tepsisin içine alın ve üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Şişmesi için üzerini örterek bir kenara alın.
  • Soğanların kabuklarını soyarak minik küpler halinde doğrayın.
  • Orta boy bir tavanın içine zeytinyağı, salça ve soğanları alın. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Pembeleşen soğanlarınızın üzerine kıymayı ilave edin ve kavurun.
  • Kıymalar piştiğinde son olarak baharat ve tuzunu ilave edip, dinlenmesi için kenara alın. Dinlendikten sonra maydanozları ince ince kıyın ve harcın içine ekleyin.
  • Bir kabın için su koyun. Şişmeye bıraktığınız bulgurun üzerine dövülmüş et hariç tüm malzemeleri ilave edin ve arada ellerinizi ıslatarak köftenin hamurunu yoğurun.
  • Yavaş yavaş kıvam alan köfte hamurunun içine dövülmüş eti ilave edin ve iyice yoğurun.
  • Hamurunuzdan dilediğiniz büyüklükte parçalar koparın. Ortası kısmından başlayarak köftenizin içinizi parmağınızla oymaya başlayın.
  • Uzun bir oruk şekli elde ettiğinizde köftelerinizin içlerini soğumaya bıraktığınız iç harç ile doldurun.
  • Tüm hamura aynı işlemi tekrar edin. Oruklarınızı bir tepsiye dizin ve dolapta 1 saat dinlendirin.
  • Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağı alın ve kızdırın.
  • Dolapta dinlenmeye bıraktığınız orukları yavaşça kızgın yağın içerisine atın ve kızartın.
  • Kızaran orukları kağıt havlu serili bir tabağın içerisine aktarın ve fazla yağdan arınmalarını sağlayın.
  • Oruklarınız servise hazır. Keyifle, afiyetle tüketin. :) 

Oruk tarifinin püf noktası nedir?

Hamurunda kullanacağınız etin et makinesinden en az 4 kez geçirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde dövülmüş et kıvamını alacaktır. Dış hamurunda et kullanmak istemezseniz 2 adet büyük boy patatesi haşlayarak hamurun içerisine ilave edebilirsiniz. Oruğun harcında kullanacağınız ince bulguru köfte yapımına başlamadan en az 2 saat önce ıslatarak hazır bekletmenizi öneriyoruz.

Oruk tarifi için servis önerisi

Servisten birkaç saat önce 2 diş sarımsak dövün ve 4 yemek kaşığı zeytinyağının içinde bekletin. Köftelerinizin üzerine gezdirin ve servis edin.


Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025