Orijinal Güllaç Tarifi
Orijinal Güllaç tarifi: Orijinal Güllaç için gerekli malzemeler nelerdir? Orijinal Güllaç nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
10 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
10 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 dilim
Orijinal Güllaç yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 400 gram güllaç yaprağı
- 3 litre süt
- 600 gram şeker (3 su bardağı)
- 1/2 su bardağı hindistan cevizi
- 1 su bardağı fındık (ince dövülmüş)
Orijinal Güllaç tarifi nasıl yapılır?
- Önce süt ocakta kaynatılır. Şeker yavaş yavaş karıştırılarak koyulur ve gül suyu eklenip karıştırılır.
- Karışım tekrar kaynamaya başlayınca hemen ocağın altı kapatılır.10-15 dakika ılıması için bekletilir.
- Süt 45 derece sıcaklığa geldiğinde güllaç yaprağı ile buluşturulur.n(Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süte batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir (yani yoğurt mayalar gibi)
- Güllacın yapılacağı tepsiye önce bir-iki kepçe süt dökülür.
- Üzerine ayrıyetten bir tepside ıslatılan güllaç yaprağını koyulur.Üzerine bir-iki kepçe süt dökülür.Güllaç yapraklarının yarısı bitene kadar bu işlemi uygulanır.
- Ara kata gelindiğinde fındık - Hindistan cevizi karışımı dökülür.
- Üzerine yine başka bir tepside ıslatılmış güllaç yapraklarını dizilir ve güllaç yaprakları bitene kadar bu işleme devam edilir. Afiyet olsun.
Orijinal Güllaç tarifinin püf noktası nedir?
İyi bir güllaç’ ın püf noktası bol süttür. Bol sütün içinde ıslatılır.Aynı zamanda mutlaka her kat arasına süt dökülür ve en üste de kalan süt dökülür.Çok suluymuş gibi görünse de güllaç yaprakları sütü 4-5 dakika sonra çekecektir. Sütün sıcaklığı çok önemlidir.Süt sıcak olursa güllaç lapa olur, soğuk olursa da yeterince ıslanmaz Aynı gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Güllacı hazırladıktan yarım saat sonra (oda sıcaklığına gelince) streçe sarıp hemen dolaba kaldırın ve 1-2 saat sonra üzerini süsleyerek soğuk olarak servis edin.