Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri

Ana sayfa » » Örgü Ekmek Tarifi

Örgü Ekmek

Örgü Ekmek Tarifi

Örgü Ekmek tarifi: Örgü Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Örgü Ekmek nasıl yapılır?

⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre

⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre

🍽️ Tarif Kaç Kişilik

Örgü Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?

  • 520 gram un (tercihen ekmeklik un)
  • 110 mililitre su
  • 10 gram maya
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 2,5 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 60 mililitre zeytinyağı

Örgü Ekmek tarifi nasıl yapılır?

  • Suyu yaklaşık yoğurt mayalayacak sıcaklığa getiriyoruz (yani küçük parmağımızı içerisinde 10 sn kadar tutabileceğimiz ısıda).
  • Suyun içerisine mayayı ve balı ekleyip 5 dakika mayanın aktive olmasını bekliyoruz.
  • Hamuru tezgaha alıp eşit parçaya bölüyoruz. Una tuzu ilave edip karıştırıyoruz.
  • Mayayı una ilave edip düşük hızda karıştırmaya başlıyoruz.
  • Her bezeyi önce elimizde küçük bir dikdörtgen yapıyoruz ardından yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda bir şerit haline getiriyoruz.
  • Ardından yumurta sarılarını ve sıvıyağı ilave ediyoruz.
  • Hamuru orta hızda toparlanana kadar karıştırıyoruz. Hamur normal ekmek hamurundan bir tık daha sert bir hamur olacak.
  • Eğer hamurunuz çok sert oldu ve toparlanmıyorsa çok az su ilave edebilirsiniz.
  • Ardından hamurumuzu tezgaha alıp elimizle toparlıyoruz.
  • Yuvarlak bir hale getirip yağlanmış bir kaba alıp 2 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Hamur çok kabarmıyor yarısı kadar kabarması yeterli. Hamuru tezgaha alıp 4 eşit parçaya bölüyoruz.
  • Her bezeyi önce elimizde küçük bir dikdörtgen yapıyoruz ardından yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda bir şerit haline getiriyoruz.
  • 3 parçanın üst uçlarını birbirine yapıştırıp şeritler halindeki hamuru örüyoruz.
  • Son uç kısmı da birbirine yapıştırıp açılmaması için hafif alta katlıyoruz.
  • Ördüğümüz hamuru yağlı kağıt üzerine alıyoruz. Yumurta aklarından bir tanesini alıp biraz su ekleyip hamurumuzun her yerine sürüyoruz.
  • Bu şekilde 2 saat daha mayalandıracağız. Yarım saatte bir bu karışımı tekrar sürüyoruz bu şekilde üzerini örmediğimiz hamur kabuk tutmuyor olacak.
  • İki saatin sonunda üzerine ister benim gibi susam ekleyip isterseniz sade olarak 175 derecelik önceden ısıltılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Bu tarifi sevdiklerinle paylaşarak bize destek olmak ister misin?

TwetlePaylaşPinterestRedditTumblrLinkedin

Copyright © Tarifi.com.tr Kolay, Pratik ve Sağlıklı Yemek Tarifleri - 2025