Örgü Ekmek Tarifi
Örgü Ekmek tarifi: Örgü Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Örgü Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 dilim
Örgü Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 520 gram un (tercihen ekmeklik un)
- 110 mililitre su
- 10 gram maya
- 2 adet büyük boy yumurta
- 4 adet yumurta sarısı
- 2,5 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı bal
- 60 mililitre zeytinyağı
Örgü Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Suyu yaklaşık yoğurt mayalayacak sıcaklığa getiriyoruz (yani küçük parmağımızı içerisinde 10 sn kadar tutabileceğimiz ısıda).
- Suyun içerisine mayayı ve balı ekleyip 5 dakika mayanın aktive olmasını bekliyoruz.
- Hamuru tezgaha alıp eşit parçaya bölüyoruz. Una tuzu ilave edip karıştırıyoruz.
- Mayayı una ilave edip düşük hızda karıştırmaya başlıyoruz.
- Her bezeyi önce elimizde küçük bir dikdörtgen yapıyoruz ardından yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda bir şerit haline getiriyoruz.
- Ardından yumurta sarılarını ve sıvıyağı ilave ediyoruz.
- Hamuru orta hızda toparlanana kadar karıştırıyoruz. Hamur normal ekmek hamurundan bir tık daha sert bir hamur olacak.
- Eğer hamurunuz çok sert oldu ve toparlanmıyorsa çok az su ilave edebilirsiniz.
- Ardından hamurumuzu tezgaha alıp elimizle toparlıyoruz.
- Yuvarlak bir hale getirip yağlanmış bir kaba alıp 2 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hamur çok kabarmıyor yarısı kadar kabarması yeterli. Hamuru tezgaha alıp 4 eşit parçaya bölüyoruz.
- Her bezeyi önce elimizde küçük bir dikdörtgen yapıyoruz ardından yaklaşık 20-25 cm uzunluğunda bir şerit haline getiriyoruz.
- 3 parçanın üst uçlarını birbirine yapıştırıp şeritler halindeki hamuru örüyoruz.
- Son uç kısmı da birbirine yapıştırıp açılmaması için hafif alta katlıyoruz.
- Ördüğümüz hamuru yağlı kağıt üzerine alıyoruz. Yumurta aklarından bir tanesini alıp biraz su ekleyip hamurumuzun her yerine sürüyoruz.
- Bu şekilde 2 saat daha mayalandıracağız. Yarım saatte bir bu karışımı tekrar sürüyoruz bu şekilde üzerini örmediğimiz hamur kabuk tutmuyor olacak.
- İki saatin sonunda üzerine ister benim gibi susam ekleyip isterseniz sade olarak 175 derecelik önceden ısıltılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.