Nokul Tarifi
Nokul tarifi: Nokul için gerekli malzemeler nelerdir? Nokul nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
29 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 tepsi
Nokul yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 4,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı ılık su
- 2,5 kahve fincanı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tutam tuz
İç harcı için:
- 1 kahve fincanı tahin
- 1 tatlı kaşığı gül suyu
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1/2 tatlı kaşığı toz karanfil
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı su
Nokul tarifi nasıl yapılır?
- Unu, hamuru yoğuracağınız bir kaba eleyin. Bir tutam tuz serpip karıştırın.
- Unun ortasını havuz gibi açın. Kuru maya ile şekeri birkaç yemek kaşığı ılık su ile ezerek, havuz gibi açtığınız unun ortasına ekleyin ve kenarlardaki unlarla üzerini kapatın.
- Naylon bir poşetle yoğurma kabının üzerini kapatarak ılık bir ortamda 10 dakika bekletin.
- 10 dakikanın sonunda kabınızı alın ve 3 yemek kaşığı ayçiçek yağını bir kenara ayırıp, kalan yağı içine ekleyin.
- Yoğurdu ve ılık suyu da ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini tekrar naylon bir poşetle kapatın ve ılık bir ortamda 40 dakika beklemeye alın.
- Hamur mayalanırken içini hazırlayın; ayırdığınız 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile tahini bir kasede karıştırın ve içerisine gül suyunu da ilave edin.
- Ayrı bir kasede tarçın ve karanfili karıştırın. Ayrı bir kasede de çekilmiş ceviz içi, kuru üzüm ve toz şekeri karıştırın.
- Hamuru 2 eşit parçaya ayırın ve parçalardan birini alın ve yaklaşık 45 cm çapında, ½ cm kalınlığında açın.
- Açtığınız hamurun üzerine önce tahinli karışımdan güzelce sürün. Üstüne baharat karışımını serpiştirin ve üstüne de cevizli karışımdan serpiştirin.
- Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Böylece birbirine yapışık 2 rulo elde etmiş olacaksınız.
- Bıçakla ortadan boyuna keserek ruloları ayırın. Her bir ruloyu bıçakla keserek 6 parçaya ayırın. Tüm hamur ve malzeme bitene dek bu şekilde ilerleyin.
- Susamı bir kaşık suyla ezerek karıştırın. Nokulların üzerine yumurta sarılarını sürün ve her bir nokulun yumurta sarısı sürdüğünüz kısmını, suyla karıştırdığınız susama batırın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
- Tepsinin üzerini naylon bir poşetle örtüp ılık bir ortamda 20 dakika daha bekletin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edin.
Nokul tarifinin püf noktası nedir?
Hamurun daha güzel kabarması ve kolay açılması için mayalanma süresi boyunca ılık ortamda bekletin.