Muhallebili Güllaç Tarifi
Muhallebili Güllaç tarifi: Muhallebili Güllaç için gerekli malzemeler nelerdir? Muhallebili Güllaç nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 dilim
Muhallebili Güllaç yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Muhallebisi İçin:
- 750 gram süt
- 3 yemek kaşığı (tepeleme) un
- 1 çay kaşığı tereyağı
- 1,5 çay bardağı şeker
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya
- 1 kare beyaz çikolata
Güllaç İçin:
- 14-15 adet güllaç yaprağı
- 7 su bardağı süt
- 3 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 1 paket vanilya
Süslemek ve ara katlar için:
- 1,5 su bardağı iri kırılmış ceviz
- 1 avuç nar
- 1 kase çilek
Muhallebili Güllaç tarifi nasıl yapılır?
- İşe eş zamanlı olarak muhallebiyi ve güllacın yapımında ihtiyacımız olan sütü hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için iki ayrı tencere de eş zamanlı takip yapacağız.
- Muhallebi için; bir çorba kaşığı tereyağı tencereye alın. Yakmadan eritin. Unu ekleyip yağın bir toparlamasını ve unun hafiften kokusunun çıkmasını sağlayın. Sütü ilave ederek unu açtırın. Sürekli bir el mikseriyle çırparak topaksız hale getirin. Unu açtırdığınızda şekeri ilave edin. Çırpıcıyla kontrollü olarak malzemeyi özleştirin.
- Süt hafiften kaynama sıcaklığına yaklaşınca (kıvam almazdan önce) beyaz tablet çikolatanızı ilave edip, süt içinde eritin. Muhallebi kıvamına doğru göz göz tıkırdarken vanilyasını ve limon kabuğu rendesini ilave edin. Bir tık daha kaynatıp altını kapatın. Soğumaya alın.
- Muhallebiyle eş zamanlı olarak bir başka tencerede 7 bardak sütü şekerle birlikte el dayanacak sıcaklığın bir tık fazlasına ısıtın. Vanilyasını ve gül suyunu ekleyip kenara alın.
- Ben güllacımı hazırlayacağım büyük boy bir borcam kullandım. Öte yandan güllaç yapraklarını ıslatmak için ayrıca bir sini kullandım. Şöyle ki; el dayanacak sıcaklığın bir tık fazlasına ısıttığımız sütün bir kısmını siniye döktüm. Güllaç yapraklarını ister bütün, ister ikiye yahut çeyrek parçalara kırıp bu süt içinde önlü arkalı ıslattın.
- Islattığınız güllaç yapraklarını borcamın tabanından itibaren bir börek gibi döşemeye başlayın. Bir iki katta bir içebileceği, hatta eskilerin deyimiyle biraz da kusabileceği kadar süt gezdirmeyi unutmayın. Bu şekilde güllaç yapraklarının yarısnı alt kata döşeyin.
- Ilınan muhallebiyi mikserin hızlı devrinde pürüzsüzleştirip güllacın ara katına döşeyin. Tamamen kaplasın. Kullandığınız borcam ölçüsüne göre çok kalın bir kat olmamasına yine de özen gösterin.
- Muhallebinin üzerine iri kırıklı fındık, ceviz yahut yeşil fıstık döşeyin.
- Daha önce bahsettiğim gibi süt olan bir sini içinde ıslattığıız güllaç yapraklarının kalan yarısını aynı şekilde muhallebili katmanın üzerine bir börek misali döşeyin. Ara katlara ve en son üst kata kalan sütten gezdirmeyi ihmal etmeyin. Bu işlemi gözlem yoluyla yapın ki güllacın sütü ne kadar içtiğini görerek o kararı ayarlayın.
- Borcamdaki güllacınızı porsiyonluk iri kare dilimler halinde kesin. Ben enlemesine üç boylamasına da dört yerden keserek 12 iri dilim elde ettim.
- Dilimlerin üzerini arzunuza göre çilek yahut nar taneleriyle ve muhallebi üzerinde kullandığınız fındk, ceviz yahut yeşil fıstık kırıklarıyla süsleyip belirginleştirin.
- Buzdolabında en az 12 saat soğumaya alıp akşam iftarına sofraya alın.nAfiyetle...
Muhallebili Güllaç tarifinin püf noktası nedir?
Ben 14 yaprak güllaç kullanıyorum. 300 gramın biraz üzerinde olabiliyor. Bunda paket boyları değişebiliyor. Daha fazla yaprak kullandıkça güllaç sütün de etkisiyle basıklaşabiliyor. Bu kadar yaprak idealdir. Muhallebiniz çok akışkan olmasın. Bazen muhallebi soğurken kabuk bağlayabiliyor. Bunu aşmak için son aşamada mikserin hızlı devrinde pürüzsüzleştirmeyi ihmal etmeyin. Güllacın o süt süt yoğunluğunu muhallebisindeki limon kabuğu rendesi ile kıracak ve ferah bir aroma yakalayacağız. İhmal etmeyin. Güllacı ıslatırken ve üzerine verdiğimizde kullandığımız sütte ise gül suyunu kullanmamazlık etmeyin. Süslemede ve ara katta kullanacağınız üründe serbestsiniz. Ben çilek ve kırıklı fındık kullandım. Çilek yahut narı ara katta değil üzerinde kullandım. Ara katta kullandığınızda güllacın rengini bozabiliyor. Hiç gereği yok. Güllaç yapraklarını ıslattığınız sütün sıcaklığı önemli. El dayanacak miktardan bir tık fazla olsun. Ama kesinlikle soğuk düşmesin. Çok sıcak olması da hamur eder.