Mor Lahana Dolması Tarifi
Mor Lahana Dolması tarifi: Mor Lahana Dolması için gerekli malzemeler nelerdir? Mor Lahana Dolması nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Mor Lahana Dolması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet mor lahana
- 200 gram lor peyniri
- 300 gram bal kabağı
- 3-4 dal taze soğan
- 5-6 adet mantar
- 4-5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı balsamik sirke
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karaman kimyonu
- 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Beşamel sosu için:
- 500 ml. süt
- 1/2 adet soğan
- 1 adet defne yaprağı
- 1 adet karanfil
- 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
- 35 gram un
- 35 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 100-200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Mor Lahana Dolması tarifi nasıl yapılır?
- Yarım soğana defne yaprağını karanfil yardımıyla saplayarak sütün içine yerleştirip sütü bir taşım kaynatın.
- Demlenmesi ve soğuması için kenara alın.
- Dilimlenmiş bal kabaklarını fırın tepsisine dizin.
- Üzerine sirke ve zeytinyağı karışımını sürün. Araya sarımsakları serpiştirip 180 derecede fırında pişirin. Arada bal kabaklarını ters çevirin.
- Derin bir tencereye su ve bir kaşık tuz ekleyerek kaynama noktasına getirin. Mor lahanayı içine yerleştirin.
- 5-10 dakika orta ateşte haşlayın. Bir kevgir yardımıyla kenara alıp dış yaprakları zedelemeden soyun.
- Soymanız zorlaştığında kalan lahanayı yine kaynattığınız suya koyup 5 dakika daha haşlayın.
- Bu şekilde yaprakları ayırdıktan sonra yumuşamaları için yine aynı suda bir beş dakika daha kaynatın.
- Yaprakları soğuması için kenara alın.
- Bal kabaklarını, sarımsak ve lor peynirini birlikte ezin. Taze soğanları ince ince doğrayın. Mantarları incecik küp şeklinde doğrayın. Karaman kimyonu, tuz, biber ve muskat ile birlikte karışıma ekleyip karıştırın.
- Aynı lahana dolması sarar gibi önce damarlı kısmı kesin.
- Ardından bal kabağı ve peynirli karışımla doldurup, ısıya dayanıklı bir fırın kabında yan yana dizin.
- Beşamel sosu yapacağınız tencereye tereyağını ekleyip eritin. Üzerine unu ekleyin ve bir kaşık yardımıyla karıştırarak 30-40 saniye pişirin.
- Kaşığı kenara alın ve çırpıcınızın yardımıyla çırpmaya devam ederek soğuyan sütün önce üçte birini ekleyin.
- Çırpmaya devam ederek kalan sütün yarısını ekleyin. Karışım homojen bir hale geldiğinde kalan sütü ekleyin.
- Tuz, biber ve muskatı ekleyin. Akışkan bir beşamel sos elde edin.
- Hazırladığınız dolmaların üzerini beşamel sos ile kaplayın.
- Rende kaşar peynirini ekleyin ve 170 derecede ısınmış fırında yaklaşık 20 dakika peynirler eriyip üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
- Çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Mor Lahana Dolması tarifi için servis önerisi
Beşamel sos artarsa fırından çıkardıktan sonra servis ederken üzerine gezdirin.