Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği Tarifi
Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği tarifi: Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği için gerekli malzemeler nelerdir? Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 adet
Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 350 gram un
- 160 gram çavdar unu
- 100 gram tam buğday unu
- 18 gram kuru maya
- 12 gram tuz
- 6 gram şeker
- 20 gram eritilmiş tereyağı
- 75 ml. süt
- 120 ml. mor havuç suyu
- 175 ml. su
Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği tarifi nasıl yapılır?
- Yarım paket kuru mayayı 75 ml süt ve 25 gr unla birlikte karıştırıp oda sıcaklığında kabarması için 20-25 dakika bekletin.
- Tereyağını eritin ve kenara alın. Havuçların suyunu sıkın. Fırını 220 dereceye getirin.
- Kalan malzemeleri bu karışımla beraber karıştırın, stand mikserde kanca yardımıyla orta hızda yaklaşık 6 dakika kanca yardımıyla hamuru çevirin.
- Eğer makineniz yoksa elde hamuru en az 10-15 dakika yoğurabilirsiniz.
- Son 3 dakika hızlı çevirip biraz un serptiğiniz tezgaha hamuru alın.
- Biraz yoğurup, altını unladığınız genişçe bir kaba alıp üstünü streç filmle kapatın 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Bir saatin sonunda hamuru 5 dakika daha yoğurun, yuvarlak şekil verip yarım saat daha ön mayalanmaya bırakın.
- Kabaran hamurun üzerine un serpin. Keskin bir bıçak yardımıyla üzerini kesin. Fırın taşınız varsa fırın taşınızı yoksa fırın tepsinizi iyice ısıtın.
- Ekmeği üzerine kaydırın ve yaklaşık 40-45 dakika ekmeğin içi 102-105 dereceye gelene kadar pişirin.
- Ekmek piştiğinde bir ızgara üzerinde en az 20 dakika soğumasını bekleyin. Ardından servis edin.
Mor Havuçlu Çavdar Ekmeği tarifinin püf noktası nedir?
Fırından çıkardıktan sonra mutlaka dinlendirin.