Mor Ekmek Tarifi
Mor Ekmek tarifi: Mor Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Mor Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 adet
Mor Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 21 gram yaş maya (veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 3 adet mor havuç
- 1/2 su bardağı ılık su
- 3-4 su bardağı un (aldığı kadar)
- 1 tutam tuz
Mor Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak havuçları soydum ve Vichy doğrayıp tencereye aktardım.
- Üzerini hafif geçecek kadar su ekleyerek havuçlar yumuşayana kadar pişirdim.
- Pişerken su azalacaktır azar azar kontrollü olarak su takviyesi yaptım.
- Havuçlar pişince suyu ile birlikte blenderla püre haline getirdim. Derin bir yoğurma kabına ılık su, maya ve şekeri ekledim.
- 5 dakika beklettim. Süt, zeytinyağı, püre ve tuzu ekleyerek karıştırdım.
- Azar azar un ekleyerek 10-15 dakika güzelce yoğurdum ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde ettim.
- İçeriğindeki püreden dolayı hamur ele yapışkan oluyor, çok fazla un ekleyerek sert bir hamur elde etmedim. Hamurumuz ne kadar yumuşak olursa, ekmeğimiz de o kadar yumuşak olacaktır.
- Üzerini örterek ılık ortamda yaklaşık 45-50 dakika mayalandırdım.
- Mayalandıktan sonra hamurun maya kokusu çıkması için tekrar yoğurdum ve pişireceğim kaba aktardım.
- Üzerine un serptim ve ılık fırına yerleştirip 10-15 dakika daha 2. mayalama işlemini gerçekleştirdim. Kabardıktan sonra fırını 180 derecede çalıştırıp ekmeğimi pişirdim. Afiyet olsun.