Mekitsa Tarifi
Mekitsa tarifi: Mekitsa için gerekli malzemeler nelerdir? Mekitsa nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
10 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
20 adet
Mekitsa yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 kg. un
- 42 gram yaş maya (1 minik paket)
- 1 adet kesme şeker
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 bardak ılık su
Mekitsa tarifi nasıl yapılır?
- Geniş bir tepsiye unu dökün ve ortasını elinizle açın. Yaş mayayı minik minik kopararak unun ortasına dökün.
- Kesme şekeri de kırarak ekleyin ve 0,5 su bardağı ılık suyu üzerine dökün. Ardından yavaşça karıştırıp su, maya şekerin birleşmesini sağlayın.
- Tuzu yoğurdun içine ekleyerek karıştırın ve yoğurdu da karışıma ekledikten sonra yoğurmaya başlayın.
- Bu noktadan sonra kalan suyu yavaş yavaş yedirerek hamurunuzun kıvamını kontrol edin. Hamurunuzun yapışkan olması normaldir fakat cıvık bir hamur olmamalı.
- Aldığı kadar suyla birlikte yoğurup toparladıktan sonra hamurun üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ sürün. Üzerini streç filmle veya müslin bir bezle örterek 45-60 dakika kadar ilk mayalama için dinlenmeye bırakın.
- İlk mayalanmadan sonra hamurdan kayısı büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Bir tepsiye veya temiz bir tezgah üzerine yuvarladığınız parçaları dizin ve üzerlerini örterek 10-15 dakika kadar ikinci kez mayalanması için bekleyin.
- Bu sırada mekitsaları kızartacağınız kızartma tavasına yağı koyun ve ısınmasını bekleyin.
- Yağ ısındıktan sonra mayalanmış hamuru alın elinizle hafifçe çekiştirerek açın. Hamur parçasının ortasından delin ve tavaya alarak kızartın.
- Her iki tarafı da altın rengi alarak çıtır çıtır kızardıktan sonra yağını almak için kağıt havlu üzerine alın. Hamurunuz bitene dek aşamaları tekrar edin. Tercihen sıcakken servis ederek afiyetle yiyin.