Mayasız Poğaça Tarifi
Mayasız Poğaça tarifi: Mayasız Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Mayasız Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 adet orta boy
Mayasız Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Poğaça hamuru için:
- 1/2 su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1/2 su bardağı süt (100 ml)
- 1 adet yumurta
- 50 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3-3,5 su bardağı un (400-450 g)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu (10 g)
İç harcı için:
- 2/3 su bardağı ufalanmış beyaz peynir (yaklaşık 150 g)
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Mayasız Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Süt, sıvı yağ, yumurtayı geniş bir kaseye alın. İçerisine oda sıcaklığında tereyağını da ekleyerek güzelce karıştırın.
- Elemiş olduğunuz unun yarısını, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Bir tahta kaşık veya spatula ile hamur karıştırmaya başlayın. Elinize yapışmayacak bir kıvama gelen dek unu azar azar ilave edin.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmiş olmasınız.
- Hamuru önce 4 eşit parçaya, ardından her parçayı 3 eşit parçaya bölerek toplamda 12 adet hamur parçası elde edin. Hamurları elinizde yuvarlayın.
- Hamurları elinizle bastırıp düzleştirin. Yuvarlak hamur içerisine 1 tatlı kaşığına yakın ufalanmış beyaz peynir ekleyin. Ardından sol ve sağ tarafından birleştirip hamuru kapatın. Parmağınızla kilitleyerek hamurun iyice kapandığına emin olun.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hamuru birleştirdiğiniz kısımlar alta gelecek şekilde tepsiye poğaçaları dizin.
- Yumurta sarısını bir fırçayla üzerlerine güzelce yedirin. Susam ve çörek otunu dilediğiniz gibi serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fansız fırında 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin. Fırından çıkardıktan sonra en az 10 dakika kadar dinlendirin.
- Ardından dilediğiniz gibi servis edin. Dilerseniz soğuduktan sonra hava almayan paket veya poşette buzlukta muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman fırında ısıtarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!