Mayalı Kolay Börek Tarifi
Mayalı Kolay Börek tarifi: Mayalı Kolay Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Mayalı Kolay Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
20 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
25 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 dilim
Mayalı Kolay Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı (bir parmak eksik) ılık süt
- 1 adet yumurta akı
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
- 2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 300 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 2 adet rendelenmiş havuç
- 1/2 demet maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 2 diş sarımsak (arzuya göre)
- 3 yemek kaşığı zeytin
- 1 kalıp rendelenmiş beyaz peynir
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı süt
- 1 tutam susam
- 1 tutam çörek otu
Mayalı Kolay Börek tarifi nasıl yapılır?
- İç harcın hazırlanışı: Ocağa aldığımız tavaya zeytinyağı dökülür ve üzerine kıyma ilave edilip kavrulur.
- Kavrulan kıymanın üzerine ufak ufak doğranmış kuru soğan ve sarımsak katılır.
- Biraz kavrulduktan sonra rendelenmiş havuç eklenip bir miktar da böyle çevrilir.
- Baharatlar da eklenip karıştırıldıktan sonra maydanoz katılır ve soğumaya bırakılır.
- Hamurun hazırlanışı: Karıştırma kabına aldığımız unun üzerine maya, toz şeker, tuz eklenip karıştırılır.
- Yağ, yumurta, süt de eklenip yoğrulur. Mayalanması için üzeri kapatılıp bir kenara bırakılır.
- Mayalanan hamur iki eşit bezeye ayrılır. İlk hamur merdaneyle yuvarlak şekilde açılır.
- Açılan hamur yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır ve çatalın uç kısmıyla hafifçe delinir.
- Kıymalı harç açılan hamurun üzerine kenarları 1 parmak boşluk kalacak şekilde dökülür. Üzerine rendelenmiş peynir serpilir.
- Boşluk kalan hamurun kenarlarına fırçayla su sürülür.
- Açılan diğer hamur üzerine koyulup kapatılır. Uç kısımlarını birleştirmek için çatalla şekil verilir.
- Çatalla şekil verilen yerler, birleşen yerlere zarar verilmeden bıçakla çıkartılır.
- Üzerine yumurta sarısı ve süt karışımı sürülür. Hamurun alt kısmına inmeden 8 eşit dilime bölünür.
- Üzeri çörek otu ve susam ile süslenir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Mayalı Kolay Börek tarifinin püf noktası nedir?
Hamur mayalı olduğu için gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.