Mantı Tarifi
Mantı tarifi: Mantı için gerekli malzemeler nelerdir? Mantı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
90 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 porsiyon
Mantı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
İç harcı için:
- 150 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan (suyu sıkılmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kuru nane
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
Mantı tarifi nasıl yapılır?
- Unu eleyerek yoğurma kabına alalım ve ortasına havuz açalım, tuzunu koyup ve yumurtayı kıralım suyun önce yarısını koyup karıştıralım.
- Sonra suyu azar azar elimizle serperek kulak memesinden daha sert bir hamur yoğuralım.
- Hamurun kaysaklanmaması (üzerinin kurumaması) için, biz yoğurma kabını direk bir poşetin içine koyarak 1 saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamur daha kolay açılıyor.
- Kuru soğanı rondodan geçirin veya rendeleyin sonra suyunu sıkın ve tüm iç harç malzemesini karıştırın.
- Dinlenen hamuru bir tur daha yoğurup mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın
- Bir bezeyi hafif unlayarak önce merdane, sonra oklava ile yaklaşık iki hazır yufka kalınlığında açın. Kare olacak şekilde kesin. Karenin küçüklüğü sizin becerinize göre değişir. Kapatabileceğiniz büyüklükte kesin.
- İç harcınızdan minik minik karelerin ortasına yerleştirerek videodaki gibi bükerek kapatın. Veya siz bildiğiniz şekilde kapatın.
- Makarna haşlar gibi tuzlu suya koyarak haşlayın. Videodaki gibi tüm mantılar suyun üzerine çıkınca 5 dakika kadar daha haşlayın pişmiş oluyor ama yinede bir tane alıp pişme kıvamını kendiniz belirleyin. Haşlarken kapağını kapatmayın hemen taşıyor.
- Haşlanan mantıyı süzgecin altına bir tencere koyarak süzün ve süzülen suyu atmayın. Birazcık tabaklara eklersiniz. Kalan suyu da soğuyunca buzdolabına kaldırın çorbalara su yerine koyabilirsiniz.
- Süzülen mantıyı soğuk Sudan geçirin, yoksa mantı sıcağıyla pişmeye devam ederek şişiyor kocaman oluyor. Sosu için küçük bir tavada tereyağını ısıtarak içine salçayı ilave ederek kavurun.
- Tabağa mantıyı koyun ve süzdüğümüz kendi Suyundan çeyrek kepçe kadar ilave edin.
- Üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt sonra salçalı sosu gezdirin. İsterseniz kuru nane ve sumak serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mantı tarifinin püf noktası nedir?
Dondurucuya koymak istiyorsak, direk poşetlenmez. Dondurucunuz büyük ise bir tepsiye tek kat olacak şekilde yayın tepsiyi direk dondurucuya koyun mantılar donunca çıkarıp buzdolabı poşetine doldurarak tekrar dondurucuya koyun. Fırın tepsisinde hafif fırınlayın, soğuduktan sonra buzdolabı poşetine doldurarak tekrar dondurucuya koyun. Pişireceğiniz zaman dondurucudan çıkarır çıkmaz, Buzunun çözülmesini beklemeden direk donuk haldeyken kaynayan suyun içine atarak pişirin. Buzu çözülürse kesin yapışıyor.