Kuzu Pirzola Tarifi
Kuzu Pirzola tarifi: Kuzu Pirzola için gerekli malzemeler nelerdir? Kuzu Pirzola nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 kişilik
Kuzu Pirzola yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 adet yayla kuzusu pirzola
Sote patates için:
- 3 adet küçük boy patates
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet küçük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 dal biberiye
- 1/4 demet maydanoz
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı pul biber
Beşamel soslu ıspanak için:
- 300 gram ıspanak
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı un
- 1/2 su bardağı süt
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1/4 çay kaşığı tuz
Kuzu Pirzola tarifi nasıl yapılır?
- Bol suda yıkadığınız patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyduğunuz haşlanmış patatesleri iri küpler halinde doğrayın.
- Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsakları ince ince dilimleyin. Biberiye dalları ve ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
- Zeytinyağını küçük boy bir tavada kızdırın. Kuru soğanları ekleyip renk alana kadar soteleyin. Sarımsak ve biberiye parçalarını ekleyin. Haşlanmış patates küplerini katıp kızarana kadar soteleme işlemini sürdürün.
- Tuz, karabiber, pul biber ve maydanoz ilavesiyle sote patatesi çeşnilendirin.
- Ispanakları sıcak suda haşlayıp fazla suyunu süzdürün. Az miktarda beşamel sos hazırlamak için; tereyağını ayrı bir tavada kısık ateşte eritin. Yağ eridiğinde un katıp kavurmaya başlayın.
- Hafif bir renk alan una ılık sütü azar azar ekleyip bir çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Sütün tamamını katın. Topaklanmaması için sürekli karıştırdığınız sosu, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle tatlandırın. Kısık ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirdiğiniz sosu ocaktan alıp haşlanmış ıspanakla karıştırın.
- Fazla yağlarını aldığınız yayla kuzusu pirzolaları önceden ısıttığınız ızgara izli döküm tavada ters yüz ederek damak tadınıza göre pişirin.
- Küçük bir servis kasesiyle şekil verdiğiniz sote patates ve ıspanaklı beşamel sos eşliğinde sıcak olarak servis edin.
Kuzu Pirzola tarifinin püf noktası nedir?
Beşamel sos hazırlığında unu hafif bir renk alana kadar kavurmaya dikkat edin. Kaynama noktasına gelene kadar ısıttığınız sütü ılındıktan sonra kavrulmuş una ekleyin, bir çırpıcı yardımıyla hızla karıştırarak una yedirin.Patatesleri önceden haşlamanız sote işlemi esnasında fazla yağ çekmesini engeller.Pirzolaları önceden ısıtılmış mümkünse ızgara izli döküm tavada ters yüz ederek kızartın.