Kuzu Külbastı Tarifi
Kuzu Külbastı tarifi: Kuzu Külbastı için gerekli malzemeler nelerdir? Kuzu Külbastı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
3 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Kuzu Külbastı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 kilogram kuzu loin (kaburgayı izleyen bölümün adı)
- 150 gram ayçiçek yağı
- 30 gram kırmızı tatlı toz kırmızı biber
- 10 gram sarımsak
- 5 gram taze kekik
Beğendi için:
- 1 kilogram orta boy kemer patlıcan
- 50 gram un
- 50 gram tereyağı
- 200 gram süt
- 25 gram tuz
- 5 gram karabiber
- 3 gram rendelenmiş muskat cevizi
Servisi için:
- 100 gram domates
- 50 gram sivri biber
- 40 gram nar ekşisi
- 30 gram rendelenmiş kırmızı soğan
Kuzu Külbastı tarifi nasıl yapılır?
- Kuzu külbastı için; kuzu loin'i dikdörtgen şeklinde porsiyonlayın. Ayçiçek yağı, rendelenmiş sarımsak, kırmızı tatlı toz kırmızı biber ve taze kekik ilavesiyle buzdolabında üç saat kadar marine edin.
- Servis esnasında yer vereceğiniz minik patlıcanları hazırlamak için; kemer patlıcanların üçte birini 7'şer santimetre uzunluğunda kesin.
- Üzerlerini bir bıçak yardımıyla çizdiğiniz patlıcanları, 180 derece kızgın yağda 4 dakika kadar kızartın. Ortadan ikiye kestiğiniz sivri biber ve domatesleri, kızgın yağda kısa süre pişirin. Kızarmış patlıcanların üzerine tuz ve toz şeker serptikten sonra bir kenarda bekletin.
- Beğendi için; kalan kemer patlıcanları kömür ızgarası ya da ocak üzerinde 10 dakika kadar közleyin. Kabuklarını soyduğunuz közlenmiş patlıcanları küçük parçalar halinde doğrayın.
- Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Unu katıp, hafif bir renk alana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Soğuk süt, rendelenmiş muskat cevizi, tuz, karabiber ve közlenmiş patlıcanları eklediğiniz beğendi karışımını kısık ateşte 8 dakika kadar pişirin.
- Kızarttığınız minik patlıcanların iç kısımlarını hazırladığınız beğendiyle doldurduktan sonra servis tabağına alın. Kızartılmış biber ve domates dilimlerini yerleştirin.
- Kalan beğendi karışımını eşit olarak servis tabaklarına paylaştırın. Üç saat marine ettiğiniz kuzu loin parçalarını ızgarada 3'er dakika pişirdikten sonra beğendi üzerine yerleştirin.
- Etlerin üzerine nar ekşisi ve rendelenmiş kırmızı soğan gezdirdikten sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Kuzu Külbastı tarifinin püf noktası nedir?
Ocak ya da kömür ateşinde közleyeceğiniz kemer patlıcanların üzerine küçük delikler açın. Közlenmiş patlıcanları, kabuklarının kolayca soyulması için kısa bir süre kese kağıdı içinde bekletin. Terleyen kabuklar kolaylıkla soyulacaktır.
Kuzu Külbastı tarifi için servis önerisi
Servis esnasında pirinç pilavına da yer verebilirsiniz.