Kıymalı Su Böreği Tarifi
Kıymalı Su Böreği tarifi: Kıymalı Su Böreği için gerekli malzemeler nelerdir? Kıymalı Su Böreği nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 büyük tepsi
Kıymalı Su Böreği yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 6 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 5,5-6 su bardağı un (aldığı kadar)
- 200 gram tereyağı (eritilmiş, üzeri için)
İç Harcı İçin:
- 500 gram dana kıyma
- 1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Kıymalı Su Böreği tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak derin bir tencereye su koyun ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Bir başka derin bir tencereye de soğuk su hazırlayın.
- Hamuru için yumurta, sıvı yağ ve tuzu derin bir yoğurma kabına koyup, aldığı kadar unu azar azar ekleyerek, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olana kadar iyice yoğurun.
- Hamuru 12 eşit beze haline getirip, nemli bir bezle kapatarak yarım saat dinlenmeye bırakın.
- Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. Üzerine tuzu, karabiberi ve maydanozu da ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Bu sırada dinlenen hamur bezelerini, tezgahı unlayıp açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde açın.
- Böreği pişireceğiniz tepsinin tabanını eritilmiş tereyağı ile yağlayın ve açtığınız yufkalardan birini pişirmeden, sadece yağlayarak yerleştirin.
- İkinci yufkayı kaynattığınız tuzlu suyun içerisine atın ve 30 saniye pişirip, dikkatlice soğuk suya aktarın. Soğuk sudan çıkarıp süzdürün ve tepsinin içerisine yerleştirip, eritilmiş tereyağını her yere gelecek şekilde sürün.
- Yufkalar 6 kat olana kadar aynı işlemi uygulayın.
- Kıymalı harcı 6 katı yağladıktan sonra her yerine gelecek şekilde yayın.
- Kıymanın üzerine yerleştireceğiniz yufkayı, en alt tabandaki gibi pişirmeden yerleştirin ve üzerini yağlayıp diğer yufkaları pişirip, soğutup, yağlayarak yerleştirin.
- Son hamuru da yerleştirip yağladıktan sonra böreğin üzerine bıçak yardımıyla birkaç çizik atıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-45 dakika pişirin.
Kıymalı Su Böreği tarifinin püf noktası nedir?
Yufkaları pişirdiğiniz kaynar su ve soğuk suyu 2-3 kere değiştirin. Böylece daha kaliteli bir hamur elde etmiş olacaksınız.