Kıymalı Sodalı Çıtır Börek Tarifi
Kıymalı Sodalı Çıtır Börek tarifi: Kıymalı Sodalı Çıtır Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Kıymalı Sodalı Çıtır Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Kıymalı Sodalı Çıtır Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Kıymalı harç için:
- 500 gram kıyma
- 3 adet soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Sosu için:
- 2/3 su bardağı eritilmiş tereyağı (ve zeytinyağı karışımı)
- 2 şişe maden suyu
- 2 adet yumurta
Kıymalı Sodalı Çıtır Börek tarifi nasıl yapılır?
- Önce böreğin kıymalı harcını hazırlayalım. Biraz zeytinyağında kıymaları çiğ kokusu iyice gidene kadar güzelce kavurun. Daha sonra incecik yemeklik doğranmış soğanları da ilave edip iyice kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ilave edip ılımaya bırakın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yufkalardan birini ortalayarak serin, kenarlarını dışarı sarkıtın. Kalan yufkalardan 2,5 tanesini arasına hiçbir şey koymadan tepsiye buruşturarak dizin.
- Üstüne kıymalı harcı yayın. Kalan 2,5 yufkayı da üstüne serin. Sonra en alttaki yufkanın sarkan kenarlarını tepsiye doğru katlayın. Böreği bıçak yardımıyla dilimleyin.
- Bir tavada tereyağını eritin. Hafif kızartırsanız böreğe çok güzel bir lezzet veriyor. Üzerine zeytinyağı ilave ederek ölçüyü tamamlayın. Üzerine maden suyunu sonra da yumurtaları ekleyip çırpın. (karışımı, maden suyunu önce ekleyip bir nebze soğuttuktan sonra yumurtaları koymak yumurtaların pişmemesi için bir püf noktası, bir de yumurtaları kırar kırmaz çırpmak tabi)
- Karışımı dilimlenmiş böreklerin üzerine gezdirin. Tepsiyi bu şekilde en az 30 dk. beklettikten sonra 200 derecede pişirin. Fırından çıkarıp dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyetler olsun!
Kıymalı Sodalı Çıtır Börek tarifinin püf noktası nedir?
Ben harcı mümkün olduğunca erken döküp böreği en az 2 saat kadar bekletmeye çalışıyorum, daha güzel çekiyor. Böreğin harcını bir gece önceden döküp üzerini streç filmle kapatıp dolaba koyabilir ve ertesi güne sadece fırına sürmeyi bırakabilirsiniz.