Kıymalı Patates Graten Tarifi
Kıymalı Patates Graten tarifi: Kıymalı Patates Graten için gerekli malzemeler nelerdir? Kıymalı Patates Graten nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Kıymalı Patates Graten yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Kıyma ve patatesler için:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 400 gram kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 bardak su
- 1 su bardağı domates püresi
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 5 adet patates
Beşamel sos için:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kıymalı Patates Graten tarifi nasıl yapılır?
- Tavada ısıtmış olduğunuz tereyağına kıymaları ekleyin ve orta-yüksek ateşte sotelemeye başlayın. Kıyma suyunu salıp kavrulana kadar karıştırarak pişirin.
- Küp küp doğradığınız soğanları kıymaların üzerine ekleyerek karıştırın. Bu aşamada kıyma ve soğanlar karamelize olmaya başlayınca azar azar su ekleyerek suyu çekmesini bekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Suyu tamamen çekerek kavrulan kıymaya domates püresini ve baharatları ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
- Bu sırada patatesleri yıkayın, soyun ve 0.5 santimetreden fazla olmayacak kalınlıkta yuvarlak şekilde kesin.
- Fırına vereceğiniz kalıbın tabanına ince ince dilimlediğiniz patatesleri 2-3 sıra olacak şekilde dizin. Hazırladığınız kıymalı harcı patateslerin üzerine döküp kalıba güzelce yayın.
- Kıymalı harcın üzerine kalan patatesleri yine 2-3 sıra halinde dizin ve kalıbı kenara alın.
- Beşamel sos için tereyağını eritin ve kokusu çıkana dek unla kavurun. Üzerine sütü ekleyerek çırpıcıyla karıştırın ve kıvam alıncaya dek karıştırmaya devam edin. Kıvam aldıktan sonra baharatlarını ekleyerek ocaktan alın.
- Fırın kalıbında hazırladığınız kıymalı patatesin üzerine beşamel sosu güzelce yayın.
- 180 derece ısıtmış olduğunuz fırında 40 dakika kadar alt-üst ayarında fırınlayın. Ardından üzerine kaşar peynirini ekleyerek eşitçe dağıtın ve sadece üst ayarı açık şekilde 10 dakika daha 200 derecede pişirin. Sıcak servis edin.
Kıymalı Patates Graten tarifinin püf noktası nedir?
Patatesleri daha kalın kesmek isterseniz, öncesinde mutlaka hafifçe haşlayın. Kalın kestiğiniz takdirde fırında yeterince sıvıyla pişmediği için diri kalabilir.
Kıymalı Patates Graten tarifi için servis önerisi
Üzerine maydanoz, dereotu veya reyhan gibi ince kıyılmış otlar serperek servis edebilirsiniz.