Kıyır Kalburabastı Tarifi
Kıyır Kalburabastı tarifi: Kıyır Kalburabastı için gerekli malzemeler nelerdir? Kıyır Kalburabastı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
25 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
12 kişilik
Kıyır Kalburabastı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet yumurta
- 1 kahve fincanı irmik
- 1 kahve fincanı yoğurt
- 2 kahve fincanı sıvı yağ
- 125 gram tereyağı
- 1,5 çay kaşığı karbonat
- 2 su bardağı (2 yemek kaşığı fazla) un
- 3 su bardağı şeker (şerbet için)
- 3,5 su bardağı su (şerbet için)
- 2-3 damla limon suyu (şerbet için)
Kıyır Kalburabastı tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle şerbet için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyu ilave edip 5-7 dakika daha kaynatmaya devam edin. Sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
- Tereyağını bir tavaya alıp ocağın üstüne alın. Yarısı eridiğinde yeterli olacaktır. Bir kabın içine tereyağı, yumurta, yoğurt, irmik ve sıvı yağ koyup elinizle karıştırın.
- Unu dikkatli bir şekilde, yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Karbonatı da bu noktada koyun ve güzelce yoğurun. Elinizle parçalar koparıp, içine ceviz koyup şekil verin.
- Ben ceviz büyüklüğünde parça koparıp silikon nihalenin üzerinde açtım, içine ceviz koyup kenarlarından kapatıp ters çevirdim. Tüm hamur bitene kadar böyle devem edin.
- 180 derece önceden ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika yavaş yavaş, içini çeke çeke pişirin. Pişince ilk sıcağı çıkan kalburabastılara soğumuş olan şerbeti dökün. 1-2 saate şerbeti tamamen çeker. Afiyet olsun.
Kıyır Kalburabastı tarifinin püf noktası nedir?
Fırın iyi ısınmış olmalı, şerbet soğuğa yakın olmalı ve fırında hızlıca değil, içini çeke çeke pişmeli.