Kışlık Şakşuka Tarifi
Kışlık Şakşuka tarifi: Kışlık Şakşuka için gerekli malzemeler nelerdir? Kışlık Şakşuka nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kavanoz
Kışlık Şakşuka yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 3 kg. domates
- 1 kg. biber
- 1,5 kg. patlıcan
- 6 - 8 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
- 1 su bardağı sıvı yağ (ya da zeytinyağı)
Kışlık Şakşuka tarifi nasıl yapılır?
- Patlıcanları minik minik küpler halinde doğrayın. Tuzlu suyun içerisinde bekletip siyah acı suyunun çıkmasını sağlayın.
- Biberlerinizin tohum kısımlarını çıkarıp minik küpler halinde doğrayın.
- Tavanıza yağı dökün ve yağınızı kızdırın. Patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın. Kızgın yağda güzelce kızartıp kevgirle süzerek bir kaba alın.
- Biberleri de aynı şekilde kızartıp patlıcanların üzerine alın.
- Domatesleri güzelce rendeleyin ve bir tencerenin içerisine alın. Sarımsakları da rendeleyerek ilave edin. Koyulaşana kadar orta ateşte pişirmeye başlayın.
- Hafif koyulaşmaya başlayınca tuz ve şekerini ilave ederek güzelce karıştırın. Ardından kızarmış sebzeleri domateslerin içerisine aktarıp hep birlikte 5-10 dakika daha kaynatın. Ardından altını kapatın.
- Sterilize edilmiş cam kavanozlarınızın içerisine sosunuz henüz sıcakken aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin. Oda sıcaklığında soslar soğuyana kadar bu şekilde bekletin.
- Kışlık şakşukalarınız hazır! Serin ve güneş almayan bir yerde bekleterek dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Kışlık Şakşuka tarifinin püf noktası nedir?
Patlıcanın acı suyu çıktıktan sonra kurulamadan kızartma işlemine geçmeyin. Islak bir şekilde kızartırsanız patlıcanlar yağ çekecektir. Patlıcan ve biberi kızarttıktan sonra yağlarını kevgirle süzdürmeye özen gösterin. Dilediğiniz boyutlarda keserek kızartabilirsiniz. Damak zevkinize bağlı olarak tuz ve şeker oranını ayarlayabilirsiniz. Sosunuz henüz sıcakken kavanozlara aktarın ve kapaklarını sıkı sıkı kapatarak ters çevirin. Bu şekilde ılıdıktan sonra düz çevirin. Serin ve kuru bir yerde saklayarak muhafaza edin.