Kiş Tarifi
Kiş tarifi: Kiş için gerekli malzemeler nelerdir? Kiş nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 dilim
Kiş yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 adet yumurta
- 75 gram tereyağı
- 2 su bardağı un
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı buzlu su
İç harcı için:
- 200 ml. krema
- 3 adet yumurta
- 1/4 demet maydanoz
- 200 gram lor peyniri
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
Kiş tarifi nasıl yapılır?
- Kiş hamurunu hazırlamak için; soğuk tereyağını küp şeklinde kestikten sonra mutfak robotuna alın.
- Yumurta, elenmiş un ve tuz ilave ettiğiniz hamuru, mutfak robotunun hamur karıştırma aparatını kullanarak karıştırın.
- Toparlanmaya başlayan hamuru damla damla buzlu su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırma işlemini sürdürün.
- Hazırladığınız hamuru, streç filmle sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar bekletin.
- Buzdolabında dinlenen ve soğuk durumda olan hamuru, bir merdane yardımıyla kullanacağınız tart kalıbı boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde açın.
- Elinizin ısısı ile yağını salmaması için olabildiğince az müdahale ederek açtığınız kiş hamurunu, tart kalıbına yayın. Tart kalıbının büyüklüğüne göre kenarda kalan hamur parçalarını, bir bıçağın sırt kısmını kalıbın kenarlarına sürerek alın. Hamurun kopan ya da yırtılan yerlerini küçük hamur parçacıklarıyla onarın.
- Kişin eşit ölçüde pişmesi ve kabarması için; dinlenen hamurun üzerini tart kalıbı büyüklüğünde kestiğiniz yağlı kağıt ile kaplayın. Ağırlık yapması için orta kısmına kuru bakliyatlar yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika bu şekilde pişirin.
- Kişin iç harcı için; maydanozları incecik kıyın. Yumurtaları, tuz, taze çekilmiş tane karabiber, sarımsak tozu ve kurutulmuş fesleğen ilavesiyle derin bir kasede çırpın.
- Sırasıyla; lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri, krema ve incecik kıyılmış maydanoz eklediğiniz iç harcı bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
- Fırından aldığınız, 15 dakika kadar pişen kiş hamuru üzerindeki bakliyatları alın. Hazırladığınız iç harcı iç kısmına aktarın.
- Peynirli ve otlu kişi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika daha pişirin. Üzeri kızaran ve iç harcı puf gibi kabaran kişi, fırından çıkardıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Kiş tarifinin püf noktası nedir?
Hamur yapımında kullanacağınız tereyağı, su, yumurtalar hatta unun oldukça soğuk olmasına dikkat edin. Tereyağının hızlı bir şekilde erimemesi için hamuru elinizle yoğurmak yerine profesyonel bir hamur makinesinde ya da mutfak robotunda hazırlayın.Yağlı bir hamur olduğu için tart kalıbını ayrıca yağlamayın.