Kestaneli Köz Patlıcan Tarifi
Kestaneli Köz Patlıcan tarifi: Kestaneli Köz Patlıcan için gerekli malzemeler nelerdir? Kestaneli Köz Patlıcan nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Kestaneli Köz Patlıcan yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 200 gram kestane
- 4 adet patlıcan
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çimdik muskat cevizi rendesi
- 2,5 su bardağı süt
- 1 adet defne yaprağı
- 3 dal doğranmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kestaneli Köz Patlıcan tarifi nasıl yapılır?
- Pişirmeden önce, kestanelerin kabuklarının üzerine çizik atıp, 1 saat kadar ılık su da bekletirseniz çok daha kolay soyulur.
- Bu esnada, patlıcanları közlemek için ateşin üzerine koyun, durumlarını ara ara kontrol edip, duruma göre çevirin.
- Sudan çıkardığınız kestaneleri hiç kurulamadan bir tavaya dizin, ocağın ısısını yüksek tutun ve tavanızın kapağını kapatın. 10-15 dakika sonra kontrol edin. Eğer çizdiğiniz yerler açılmış, kabukları hafif yanmış ise, kestaneleri ters çevirip, bir bu kadar daha pişirin.
- Bu arada, beşamel sos yapmak için başka bir tencerede tereyağı eritin, unu eleyerek ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırın.
- Un kokmaya başladığında, yavaş yavaş sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Muskatı ve defne yaprağını da sütün içerisine atın.
- Süt kaynamaya başlayınca tuzunu da ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın, defne yaprağını çıkarın.
- Pişen kestanelerin kabuğunu soyun. 1/3 ünü beşamel sosun içine atın ve sosu blenderdan geçirin.
- Geri kalan kestaneleri, bıçak yardımıyla parçalayın ama dişe gelebilecek kadar iri kalsınlar. Sonra sosun içerisine atın.
- Közlenen patlıcanların kabuğunu soyun, bıçak yardımıyla iyice parçalayın ve sosun içine atın.
- Kestane, sos ve patlıcanı birbirleriyle iyice harmanlayıp, kıyılmış maydonozu da ekleyip, servis tabağına alın.
Kestaneli Köz Patlıcan tarifinin püf noktası nedir?
Kış patlıcanları çok lezzetli olmadığı için az miktarda ekleyeceğiniz pudra şekeri patlıcanların lezzetini arttıracaktır.
Kestaneli Köz Patlıcan tarifi için servis önerisi
Dilerseniz bir fırın kabına alıp, üzerine kaşar peynir gezdirip fırına atıp öyle de servis edebilirsiniz. Tavuğun veya etin sunumunda "yatak" yapmak için kullanabilirsiniz. Sunum sırasında, üzerine paprika serperek renklendirebilirsiniz.