Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi
Kaymaklı Ayva Tatlısı tarifi: Kaymaklı Ayva Tatlısı için gerekli malzemeler nelerdir? Kaymaklı Ayva Tatlısı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
25 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
10 kişilik
Kaymaklı Ayva Tatlısı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Meyve için:
- 5 adet ayva
- 15 yemek kaşığı toz şeker (her ayvanın üzerine 1,5 yemek kaşığı gelecek şekilde)
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 küçük boy kase ayva çekirdeği
Renk vermesi için:
- 15 adet hibiskus
- 1 kase vişne
- 3 su bardağı su
İç harcı için:
- 4 adet orta boy elma
- 1 yemek kaşığı toz şeker (elma tatlıysa gerek yok, ekşi elmaya ekleniyor)
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 15 adet ceviz
Üzeri için:
- 1 paket kaymak
- 1 avuç ceviz
Kaymaklı Ayva Tatlısı tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak tatlıya rengini verecek sosu yapmakla başlıyoruz.
- Bir sos tenceresine su, hibisküs çiçeği ve vişneler eklenir, 7 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve dinlendirilir. (Suyunu çok çekmemesi için fazla kaynatmayalım, demlendirme işlemiyle de rengini iyice suya verecektir.)
- Ardından ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye kesilir. (Daha güzel bir görüntü olması için saplı yapraklı kısmından değil, enine kesilir. Altı düz durmazsa hafif tıraşlanarak düzeltilir.)
- İç çekirdekleri çıkartılarak sert kısımlar iyice temizlenir. Geniş bir tencereye ayvalar yerleştirilir. (Çukur tarafları bize bakıyor olmalı.) Çukur kısımlara şeker serpiştirilir.
- Kenar boşluklara ayvanın iç çekirdeği ve çubuk tarçın konulur. Demlendirilen hibisküs ve vişne suyu karışımı süzülerek eklenir.
- Ağzı kapatılarak ocağın altı orta ateş olacak şekilde açılır. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra altı kısılır.
- Ayvalar sertliğini kaybedip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
- Pişme devam ederken bir kaşık yardımı ile içindeki suyundan üzerlerine dökülerek, rengin her yerine gelmesi sağlanır. (Ara ara ayvaları dağıtmadan çevirebilirsiniz.)
- Ayrı bir tavada kabukları soyulup rendelenmiş elmalar şeker ilave edilip sotelenir.
- Altı kapandıktan sonra tarçın eklenerek soğumaya bırakılır.
- Pişen ayvalar servis tabağına alınır, çukur kısmına ceviz parçaları serpiştirilip üzerine elmalı harcı konulur.
- En üste kaymak ve cevizle süslenerek arzu edilirse ayvanın pişen suyundan üzerine gezdirilerek servis edilir. Afiyet olsun.