Katmer Poğaça Tarifi
Katmer Poğaça tarifi: Katmer Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Katmer Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 adet
Katmer Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 su bardağı ılık süt
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1/2 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 çay kaşığı şeker
- - aldığı kadar un
Arasına;
- 100 gram tereyağ
- 100 gram peynir
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
Katmer Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Mayayı ılık süt ve şeker ile eritin.
- Maya kenarda beklerken, yumurta beyazı ve sıvıyağı bir kaba alın, daha sonra mayalı karışımı da ekleyip karıştırın.
- Elenmiş undan azar azar ekleyerek hamur haline getirmeye başlayın.
- Açılacak bir hamur yaptığımız için, normal bir poğaça hamuru kadar cıvık olmaması gerekiyor.
- 8 eşit parçaya bölerek yuvarlayın ve mayalanması için üstünü örterek 40 dakika bir köşede bırakın.
- Sürenin sonunda hamurların 2 katına çıkmış olması gerekiyor.
- Hamur bezelerini teker teker açın. Aralarına iyice yumuşamış tereyağından bolca sürüp, açılan hamurları üst üste koyun.
- Üst üste koyduğunuz açılmış hamurları, üzerlerine çok bastırp inceltmeden biraz daha açıp genişletin.
- Pizza keser gibi 8 eşit parçaya bölüp, iç harcınızdan geniş kısmına koyup, börek sarar gibi sarın.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
- Yağlı kağıt ile kapladığınız tepsiye dizin ve yarım saat daha mayalanmaya bırakın. Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- Mayalanan poğaçaları fırına atın ve üzerleri kızarana kadar pişirin.
Katmer Poğaça tarifinin püf noktası nedir?
Un elenmiş olmalı. Hamurun mayalanması için yeterli süre verilmeli. Yaş maya ve kuru maya kullanımında mayanın diğer malzemelerle birleşmeden önce aktive olması gerekmektedir. Bu sebeple mayayı önceden ılık suyla açın ve en son tuzla temas edecek şekilde malzemelre ilave edin. Kış aylarında ılık su kullanarak mayalandırma sürecini kısaltabilirsiniz. Mayanın direkt tuzla teması mayanın yapısının bozulmasına neden olacaktır.
Katmer Poğaça tarifi için servis önerisi
Fırına vermeden önce üzerine çörek otu veya susam serpebilirisiniz.