Karpatka Tarifi
Karpatka tarifi: Karpatka için gerekli malzemeler nelerdir? Karpatka nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
4 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 kek kalıbı
Karpatka yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 1 su bardağı un (+1/2 çay bardağı daha)
- 1 su bardağı su (+1/2 çay bardağı daha)
- 125 gram tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 5 adet yumurta
- 1/2 adet limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Kreması için:
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı un
- 2 paket vanilya
- 3 adet yumurta sarısı
- 125 gram tuzsuz tereyağı
Karpatka tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle kremayı hazırlıyoruz. Tereyağı hariç tüm malzemeleri birleştirip ocakta orta ateşte puding kıvamı alana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
- Soğuması için başka bir kaba alıyoruz. Üzerinin kabuk tutmaması için streç filmle sarıyoruz ve oda ısısında soğumaya bırakıyoruz
- Soğuyan kremamıza tereyağı ekleyip mikserle çırpıyoruz. Buzdolabında 1 saat bekletiyoruz.
- Sıra hamurda; hamuru için su, tereyağı, tuz ve limon suyunu ufak bir tencerede kaynar olana kadar eritiyoruz.
- Elenmiş unu yavaş yavaş ekleyip topaklar gidene ve suyu emene kadar hamuru 3-5 dakika pişiriyoruz.
- Pişen hamuru soğutuyoruz. Soğuyan hamura kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ekleyip yediriyoruz.
- Hamurun yarısını yağlı kağıt serilmiş 20 ya da 24 cmlik kalıba yayıyoruz, üzerini fazla düzleştirmiyoruz.
- 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz, pişen hamuru telin üzerine alıp soğutuyoruz.
- Kalan hamura da aynı işlemi yapıyoruz.
- Sıra geldi hamur ve kremayı birleştirmeye; hamurun alt tabanına kalıba koyup kremayı üzerine yayıyoruz. En çok yakışan meyveler muz ve çilek ama tercihe kalmış sade olarak da bırakabilirsiniz.
- Meyveleri küp küp doğrayıp kremanın üzerine ekliyoruz. Sonra diğer hamur tabakasını üzerine kapatıyoruz. Afiyet olsun.