Karpatka Tarifi
Karpatka tarifi: Karpatka için gerekli malzemeler nelerdir? Karpatka nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 tepsi
Karpatka yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru için:
- 125 gram tereyağı
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 4 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Kreması için:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 paket vanilya
- 125 gram tereyağı
Karpatka tarifi nasıl yapılır?
- İşe kremayı yapmakla başlıyoruz. Sütü, şekeri, unu, nişastayı ve yumurta sarısını bir tencereye alalım ve karıştırarak pişirmeye başlayalım.
- Kremamız pişince, tencerenin altını kapatalım. Vanilyayı ekleyip karıştıralım.
- Kremaya son olarak tereyağını ekleyelim. İyice karıştıralım. Yağ eriyip yok olunca, bir streçle kremanın üzerini örtelim.
- Böylelikle kremanın kabuk tutmasını engelleyeceğiz. Bu arada, burası önemli; streçle tencerenin değil, doğrudan kremanın üzerini örteceğiz.
- Şimdi hamuru hazırlayacağız. Yine bir tencereye hamurun malzemelerinden önce suyu, tuzu ve yağı koyalım ve tencerenin altını açalım.
- Su kaynayıp, yağ eriyince unu ilave edip iyice karıştıralım.
- Hamurumuz helva kıvamına gelince ateşten alalım ve hamuru soğumaya bırakalım.
- Soğuyan hamura, kabartma tozunu ve 1 yumurtayı ilave edip hamuru mikserle çırpalım.
- Hamur için kullanacağımız 4 yumurtayı her defasında tek tek ekleyip, çırpacağız. Hepsini birden ekleyip, çırpmayalım.
- Son yumurtayı da ekleyip çırpınca; fırını 165 dereceye ayarlayalım ve ısıtalım.
- Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim. Birinci yarısını, altı düz kelepçeli kalıba alıp, yayıp-düzeltelim. Fırında 35 dakika pişirelim.
- Aynı işlemi hamurun diğer yarısı için de tekrar edelim.
- Hamurlarımız pişince, ilk pişirdiğimiz hamuru altı düz kelepçeli kalıba geri yerleştirelim. Hazırladığımız kremayı bu katın üzerine güzelce sürelim.
- Pişen ikinci hamurumuzu da kremanın üzerine kapatalım. Bu şekilde buzdolabına 2 saat dinlenmeye alalım.
- Dinlenen pastanın üzerine pudra şekeri serpelim. Dilimleyip servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Karpatka tarifinin püf noktası nedir?
Kremanın üzerini streçle kapamayı ve hamura yumurtaları tek tek kırmayı unutmayın.