Karışık Salça Tarifi
Karışık Salça tarifi: Karışık Salça için gerekli malzemeler nelerdir? Karışık Salça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 gün
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 orta boy kavanoz
Karışık Salça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 12 adet kırmızı kapya biber
- 2 adet kırmızı acı biber
- 1 kg. pembe domates
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Karışık Salça tarifi nasıl yapılır?
- Kırmızı kapya biberlerin ve acı biberlerin sap kısımlarını çıkarın. Ortadan ikiye bölün ve çekirdek kısımlarını ayıklayın.
- Ayıkladıktan sonra iri küpler halinde doğrayın.
- Domateslerin sap kısımlarını ve beyaz sert kısımlarını çıkarın, iri küpler halinde doğrayın.
- Domates ve biberleri aralarına kaya tuzu serperek orta boy bir tencerenin içerisine aktarın. Kapağını kapatın ve 1-2 gün bu şekilde dinlendirin.
- Ardından bir miktar su ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakın. Çıkan suyunu süzdürün. Bu suyu sebze suyu olarak yemeklerinizde kullanmak üzere bir kavanoza aktararak saklayabilirsiniz.
- Ardından hafif ezilen biber ve domatesleri bir blenderın içerisine aktarın. Güzelce karışmalarını ve ezilmelerini sağlayın.
- Hazırladığınız püreyi bir tülbentten ya da süzgeçten geçirin. Koyu halde bir püre elde edin.
- Elde ettiğiniz püreyi bir temiz tepsinin ya da yayvan bir kabın içerisine güzelce yayın. Üzerini temiz bir tülbent yardımıyla örtün.
- Güneş alan bir yere yerleştirin ve ara ara karıştırarak güneşin altında kurumaya bırakın.
- Birkaç gün içerisinde kıvam alacak ve lezzetlenecektir. Ardından içerisine damak zevkinize göre toz kırmızı biber ilave edin. Güzelce karıştırın. Kavanozlara aktararak serin ve kuru bir yerde muhafaza ederek keyifle tüketebilirsiniz.
Karışık Salça tarifinin püf noktası nedir?
Dilerseniz güneşte kurutmak yerine fırında da salçanızı daha koyu kıvamlı bir hale getirebilirsiniz. Fırında kurutma yöntemini seçerseniz, 100 derecelik fırında 15-20 dakikada bir pişirerek 2 saat içinde salçanızı hazırlayabilirsiniz. Salçanızı saklarken kavanozun üzerine 1 parmak kalınlığında zeytinyağı ilave edin. Böylelikle daha uzun dayanacaktır ve küflenme riski en aza inecektir. Kalori hesabı kavanoz için hesaplanmıştır.