Karamelize Soğanlı Burger Tarifi
Karamelize Soğanlı Burger tarifi: Karamelize Soğanlı Burger için gerekli malzemeler nelerdir? Karamelize Soğanlı Burger nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Karamelize Soğanlı Burger yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Burger Eti İçin:
- 500 gram  dana kıyması
 - 1 adet orta boy  soğan
 - 1 diş  sarımsak
 - 1 tatlı kaşığı  hardal
 - 1 tatlı kaşığı  pekmez
 - 1/2 çay kaşığı  tuz
 - 1/2 çay kaşığı  karabiber
 
Burger Ekmeği İçin:
- 120 mililitre  su
 - 45 mililitre  süt
 - 6 gram  kuru maya
 - 20 gram  toz şeker
 - 1/2 adet  çırpılmış yumurta
 - 235 gram  un
 - 5 gram  tuz
 - 20 gram  tereyağı
 
Ekmeğin Üzeri İçin:
- 1/2 adet  çırpılmış yumurta
 - 1 yemek kaşığı  süt
 - 1 tatlı kaşığı  susam
 
Karamelize Soğan İçin:
- 2 adet orta boy  soğan (piyazlık doğranmış)
 - 2 yemek kaşığı  zeytinyağı
 - 1 çay kaşığı  tuz
 - 2 yemek kaşığı  elma sirkesi
 
Burger İçi İçin:
- 1 adet  domates (halka doğranmış)
 - 4 adet  marul yaprağı
 - 4 dilim  cheddar peyniri (ya da kaşar peyniri )
 
Karamelize Soğanlı Burger tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle burger etiyle başlıyoruz. Tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğurun. 125 gram olarak eti porsiyonlayın.
 - Evde içi yuvarlak olan bir kabın içerisine kenarlara taşacak şekilde streç film serin, eti içerisine koyun ve kabın şeklini alacak şekilde üzerine bastırın.
 - Streçin kalan kenarlarını etin üzeri kapatın ve diğer etler içinde aynı işlemi uygulayın. Etleri şimdilik buzdolabına kaldırıyoruz.
 - Hamburger ekmeği için: Su, süt, şekeri küçük bir tencereye koyup serçe parmağınızın hafif yanmasını sağlayacak şekilde ısıtın.
 - Ardından mayayı ekleyip. 10-15 dakika aktive olmasını bekleyin. Un ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Aktive olan mayayı ekleyip yoğurmaya başlayın.
 - Hamur toparlanırken yarım yumurta sarısını ekleyin yoğurmaya devam edin. Tereyağını da ekleyip yoğurun. Hamur hafif ele yapışacak hiç korkmayın, doğru yoldasınız.
 - Hamuru yaklaşık 5 dakika yoğurduktan sonra. İçini çok hafif yağladığınız kabın içerisine alıp streç filmle üzerini kapatın. 1 saat mayalandırın.
 - 1 saat sonunda her biri 100 gram olacak şekilde porsiyonlayıp yuvarlayın, yarım saat kadar daha yuvarlak şekilde mayalandırın.
 - Üzerine kalan yumurta yarısı ve sütü karıştırıp sürün. Susam ekleyin. 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine bir bez örtüp soğumasını sağlayın.
 - Karamelize soğan için: Zeytinyağını tencereye dökün hafif ısıtın. Doğradığınız soğanları ekleyip sürekli kavurun.
 - Hafiften suyunu salmaya başladığında altını kısıyoruz ve bir müddet aralıklarla karıştırarak kendi haline bırakıyoruz.
 - Soğan iyice şekerini salıp tencereye yapışmaya başladığı zaman sirkeyi döküp yapışan karıştırıyoruz. Tuzu ilave ediyoruz. Yüksek ateşte biraz daha kavurup ocaktan alıyoruz.
 - Servis zamanı. Burger etlerini ızgara ya da tavada pişirin. Üzerine peyniri ekleyin.
 - Burger ekmeğini ortadan ikiye kesin içerisine dilediğiniz sosu sürün ( ketçap-mayonez, barbekü vs).
 - Önce marul sonra domatesi ekleyin. Burger etini yerleştirin. Etin üzerine karamelize soğanı ekleyin ve ekmeği kapatın. Afiyet olsun.
 
Karamelize Soğanlı Burger tarifinin püf noktası nedir?
Burger ekmeğini yaparken su, süt, şekeri çok fazla ısıtmayın. Maya çok fazla ısıda özelliğini kaybeder ve aktive olamaz. Serçe parmağınızın hafif yanmasını sağlacak şekilde ılık olmalı.