Karalahana Sarması Tarifi
Karalahana Sarması tarifi: Karalahana Sarması için gerekli malzemeler nelerdir? Karalahana Sarması nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Karalahana Sarması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Sarma için:
- 500 gram karalahana
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3/4 su bardağı kırık pirinç
- 1,5 adet kuru soğan
- 125 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz
Haşlanırken kullanmak için:
Üzerine gezdirmek için:
Sosu için:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 15 gram tereyağı
Karalahana Sarması tarifi nasıl yapılır?
- Bir tencerede kaya tuzu ile hazırladığınız kaynar suya, yıkadığınız ve sap kısımlarını kestiğiniz lahanaları atın. Yaklaşık 3 dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletip hemen çıkartın ve karalahanaları soğuk suyla yıkayın.
- Bir kabın içinde; ince ince doğradığınız kuru soğanı, kıymayı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, tuzu, salçayı, maydanozu ve diğer baharatları karıştırın.
- Soğuttuğunuz karalahana yapraklarının sert olan damar kısımlarını sivri uçlu bir bıçak yardımıyla çıkartın. Hazırladığınız kıymalı iç harçtan yaprakların içine koyun ve tüm yaprakları bu şekilde sarın.
- Dibine karalahana yaprakları serdiğiniz çelik bir tencereye, sardığınız kara lahanaları yerleştirin. Üstlerine 1 çay bardağı zeytinyağınız gezdirin ve tencereye uygun bşr boyutta porselen bir tabakala üstlerini kapatın.
- Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Karalahana Sarması tarifinin püf noktası nedir?
Yaprakları haşlarken normal sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanırsanız, yaprakların çok fazla haşlanıp erimesini önlemiş olursunuz.