Kalıpsız Külah Poğaça Tarifi
Kalıpsız Külah Poğaça tarifi: Kalıpsız Külah Poğaça için gerekli malzemeler nelerdir? Kalıpsız Külah Poğaça nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
15 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
40 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
20 adet
Kalıpsız Külah Poğaça yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 6,5 su bardağı un
İç harcı için:
- 150 gram lor peyniri
- 5-6 dal maydanoz
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı susam
Kalıpsız Külah Poğaça tarifi nasıl yapılır?
- Sütü hafifçe ısıtıp, ılıklaştırın. İçerisine maya tuz ve şekeri karıştırıp yaklaşık 5 dakika kadar bekletin.
- Bu sırada derince bir kaba unu alın, ortasını havuz gibi açın, yumurtaları kırın ve yağını ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız mayalı sütü ilave ederek ele hafif yapışan bir hamur elde edene dek yoğurun.
- Hamurun üstünü streç filmle kapatın ve sarıp sarmalayıp, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Minimum 1 saatlik mayalanma süresi sonunda hamur 2 katına kadar büyüyecektir.
- İç harcı için maydanozu ince ince doğrayın ve gerekli olan diğer malzemelerle karıştırın.
- Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın. Merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde bir daire olacak şekilde açın.
- Daire şeklinde açtığını hamurun tam ortasından dairenin kenarına dek dik bir kesik atın.
- Kesiğin bir tarafına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru iç harcın üstüne doğru kesikten tutup kıvırarak, tam ortasını merkez olacak şekilde kendi etrafından döndürün.
- Böylece içi peynirli harç dolu bir külah elde etmiş olacaksınız.
- Hazırladığınız külahları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine son kat kısmı altta kalacak şekilde yerleştirin, böylece pişerken açılmayacaklardır.
- Üstlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üstleri kızarana dek yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakın.
- Fırından çıkartın ve ılıklaştıktan sonra servis edin.
Kalıpsız Külah Poğaça tarifinin püf noktası nedir?
Hamuru için zeytinyağı yerine sıvı yağ da kullanabilirsiniz. Hamurun alacağı un miktarı kullandığınız markaya göre farklılık gösterebilir.