Kabak Dolması Tarifi
Kabak Dolması tarifi: Kabak Dolması için gerekli malzemeler nelerdir? Kabak Dolması nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
10 adet
Kabak Dolması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 5 adet orta boy kabak
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 200 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy rendelenmiş domates
- 1,5 çay bardağı pirinç
- 1/4 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 tatlı kaşığı nane
Sosu için:
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
Kabak Dolması tarifi nasıl yapılır?
- Kıymalı iç harç için; kuru soğanı oldukça küçük parçalar halinde kesin, arzuya göre rendeleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Domatesi püre haline getirin.
- Orta yağlı kıyma, bol suda yıkanmış pirinç, domates salçası, tuz, karabiber ve nane ilavesiyle tüm malzemeyi 1-2 dakika boyunca iyice karıştırın.
- Bol suda yıkadığınız kabakların üzerlerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Bir çatal yardımıyla üzerlerinden geçin, arzuya göre kabukların tamamını soyun.
- Ortadan ikiye kestiğiniz kabakların taban kısımlarını düzeltin. Çekirdekli iç bölümlerini bir oyacak yardımıyla dikkatlice çıkartın. İç kısımlarını aldığınız kabakları hafifçe tuzlayın. Üst kısımlarında bir parmak boşluk bırakacak şekilde hazırladığınız iç harçla dolmaları doldurun.
- Arzuya göre kabakların üzerini çeri domatesle kapatın. Hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak yerleştirin. Aralarda çok fazla boşluklar olmamasına ve dolmaların pişirme sırasında devrilmemesine dikkat edin. Sos yapımında kullanacağınız domates salçasının kıvamını sıcak suyla açın. Ayçiçek yağı ve tuz ilavesiyle karıştırdıktan sonra dolma tenceresine aktarın.
- Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Kabak Dolması tarifinin püf noktası nedir?
Tarifte kullandığınız sakız kabakların dolma yapımına uygun, hafif tombul ve etli olmasına dikkat edin.Dolma harcına ekstra su ilave etmeyin. Pişirme aşamasında kullandığınız sosun dolmaların üzerine çok fazla gelmemesine dikkat edin.Kullandığınız kıymanın yağ durumuna göre iç harca ekstra sıvı ya da katı yağ eklemeyin.
Kabak Dolması tarifi için servis önerisi
Bütün olarak servis edebileceğiniz dolmaları, arzuya göre halka halka kesip ikram edebilirsiniz.Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.