İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu Tarifi
İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu tarifi: İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu için gerekli malzemeler nelerdir? İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
15 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
7 kişilik
İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Tavuk için:
- 1 adet bütün tavuk (1.700 gr)
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kekik
İç pilav için:
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Pilavlı Yılbaşı Tavuğu tarifi nasıl yapılır?
- Tavuğun sosu için gerekli malzemeleri bir kasede karıştıralım. Tavuğun üst kısmındaki deriyi yırtmadan etli kısmından ayıralım.
- Daha sonra tavuğun her yerine sostan bolca sürün. Tavuğun içini de soslamayı unutmayın. Sosun tamamını tavuğa yedirdikten sonra bir kenara alın ve fırın poşetini hazırlayın.
- Fırın poşetinin içine 1 tatlı kaşığı un serpip her yerine gelmesini sağlayın. Fazla gelen unu silkeleyip dökün.
- Tavuğun but ve kanatlarını gövdesine sabitledikten sonra fırın poşetine yerleştirelim. Paketin içinden çıkan klipsle poşetin ağzını sıkıca bağlayalım. Fırın poşetinin birkaç yerine kürdanla delikler açalım.
- Böylece fırın tepsisine alalım. Vaktiniz varsa eğer buzdolabında 4 saat bekletebilirsiniz, sosunu daha güzel çeker. Vaktiniz yoksa hemen de fırına verebilirsiniz.
- Alt-üst turbo ayarlı 200 derece fırının alt rafında yaklaşık bir saat, üzeri kızarana kadar pişirelim.
- İç pilav için önce pirinçleri ıslatıp tuzlu suda bekletelim.
- Daha sonra pilav tavamızı ocağa alalım. İçine 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökelim. Yemeklik doğranmış kuru soğanı da ilave edip 3-4 dakika soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavuralım.
- Ardından dolmalık fıstığı ekleyelim. 2 dakika da fıstıkla birlikte kavuralım. Bu aşamada 2 yemek kaşığı da tereyağı ekleyelim. Tereyağı erirken üzerine suyunu süzüp iyice yıkadığımız pirinçleri ekleyelim.
- Üzerine kuş üzümü ekleyip 2 dakika daha kavuralım. Daha sonra tarçın, yenibahar, karabiber, tuz ilave edelim.
- Son olarak 3 su bardağı sıcak su ekledikten sonra kapağını kapatıp, yüksek ateşte suyunu çekip yüzeyinde gözenekler oluşana kadar, yaklaşık 5 dakika pişirelim.
- Pirinçler arasında gözenekler oluşunca altını kısıp suyunu tamamen çektirelim ve ocağın altını kapatalım.
- Pişen pilavın üzerine temiz bir bez örtüp kapağını tekrardan kapatalım. Pilavımızı servis etmeden önce 15-20 dakika bu şekilde dinlendirelim. Afiyet olsun.