Hünkar Beğendi Tarifi
Hünkar Beğendi tarifi: Hünkar Beğendi için gerekli malzemeler nelerdir? Hünkar Beğendi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Hünkar Beğendi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 500 gram kuzu but
- 150 gram arpacık soğan
- 15 gram sarımsak (3 diş)
- 30 gram zeytinyağı
- 5 gram tuz
- 10 gram toz şeker
- 30 gram domates salçası
- 600 gram domates
- 500 ml. su
Beğendi için:
- 800 gram patlıcan
- 270 gram süt
- 40 gram un
- 20 gram tereyağı
- 50 gram rendelenmiş kaşar peyniri
- 5 gram tuz
- 5 gram beyaz karabiber
Servisi için:
- 60 gram sivri biber
- 1 adet küçük boy domates
Hünkar Beğendi tarifi nasıl yapılır?
- Sinirleri alınmış kuzu but etini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Arpacık soğan ve sarımsakların kabuklarını ayıklayın.
- Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp şeklinde doğrayın.
- Yıkayıp üzerlerini kuruladığınız patlıcanları ve yemeğin servisinde kullanmak üzere sivri biberleri, aralarda ters çevirerek ızgarada pişirin.
- Zeytinyağını tencerede kızdırın. Arpacık soğan, sarımsak ve kuşbaşı doğranmış kuzu etini yüksek ateşte kavurun.
- Kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğradığınız domatesleri ilave edin. 4-5 dakika pişirdikten sonra domates salçasını katın.
- 500 ml. su eklediğiniz eti, ara ara karıştırarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin.
- Pişirme işleminin sonuna doğru tuz ve toz şekeri katın.
- Beğendisi için; ızgarada pişirdiğiniz patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun. Küçük parçalar halinde zırhtan geçirin.
- Küçük bir tencerede tereyağını eritin. Unu ekleyin ve eriyen tereyağında kavurun.
- Keskin bir bıçakla kıydığınız ya da zırhtan geçirdiğiniz patlıcanlar ve sütü ilave edin.
- Beğendi karışımı kaynamaya başladığında rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve beyaz karabiberi ekleyin.
- Pişirme işlemi tamamlanan patlıcan beğendiyi, servis tabaklarına paylaştırın.
- Üzerine salçalı etli karışımla kapatın. Servisinde kullanmak üzere ortadan ikiye kestiğiniz küçük boy domatesi ızgarada kısa süre pişirin. Közlenmiş sivri biberlerle birlikte tabakta yer verin.
- Hazırladığınız Hünkar Beğendi'yi sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Hünkar Beğendi tarifinin püf noktası nedir?
Kısa süre sıcak suda beklettiğiniz arpacık soğan ve sarımsakların kabuklarını kolaylıkla soyabilirsiniz.Izgara ya da ocak üzerinde özel köz aparatında pişirdiğiniz patlıcanları, kısa süre karton bir poşette bekletin. Terleyen kabuklarını kolaylıkla soyun.Beğendi yapımında soğuk süt kullanın ve sütü kavrulan un karışımına azar azar ekleyin.