Haşlama İçli Köfte Tarifi
Haşlama İçli Köfte tarifi: Haşlama İçli Köfte için gerekli malzemeler nelerdir? Haşlama İçli Köfte nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
20 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Haşlama İçli Köfte yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
İç harcı için:
- 300 gram kıyma
- 4 adet büyük boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
- 1 yemek kaşığı domates salçası (ben biraz salçalı seviyorum bazen 2 bile kattığım oluyor)
- 2 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 avuç ceviz içi (arzuya göre)
Hamuru için:
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı (bir parmak eksik) un
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tutam tuz
Üzerine:
- 2 yemek kaşığı tereyağlı sos
Haşlama İçli Köfte tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle kıymayı tavaya alıp pişiriyoruz. (Ben tuzunu da bu aşamada atıyorum, tuz sulandırdığı için suyunu salıp çekmesi lazım)
- Kıyma pişmeye yakın yemeklik doğranmış soğanları ekleyin.ve soğanla kıymanın pişmesini sağlayın.
- Bu aşamada tavanın altını kısığa yakın ortaya ayarlayıp arada karıştırarak pişirin. Çünkü dibini tutuyor hemen.
- Soğan ve kıyma suyunu salıp ve tamamen pişip suyunu çektikten sonra salçasını ekleyip karıştırın.
- Salça tamamen ve eşit olarak karıştıktan sonra tereyağını ekleyin. Tereyağı eridikten sonra altını kapatın ve reyhanını ve ekliyorsanz cevizini de ekleyin ve tamamen soğuyup katılaşana kadar bekletin.
- Hamuru için bulguru derin bir kaba alıp tuzunu ekleyin ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Üzerini kapatıp bulgular suyu çekinceye kadar dinlendirin.
- Bulgur suyu çekip şiştikten sonra unu ekleyin karıştırın. İrmiğini ekleyin ve suyunu kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Çok sert ve kuru olmayan aynı zamanda da sulu olmayan bir kıvam elde edince 10 dakika hamuru dinlenmeye alın. (Hamurun dinlenmesi yaparken kolaylık sağlıyor.)
- İç tamamen soğuduğunda ve hamur da hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. İçini açtığınız hamurun içine iç harçtan koyup kapatın ve şekil verin.
- Pişireceğiniz zaman derin ve geniş bir tencereye su koyup biraz tuz ekleyip (eğer köfte hamuru ve içi tuzu iyiyse çok az ekleyin) kaynayınca köfteleri atın.
- Köfteler şu üzerine çıkıncaya kadar ya da elinizle hafifçe bastırdığınızda yumuşak oluncaya kadar pişirin.
- Servis edeceğiniz zaman üzerine bol tereyağ sosu ya da benim gibi seviyorsanız tereyağlı salçalı sos ekleyip servis edin. Afiyet olsun.