Haşhaşlı Börek Tarifi
Haşhaşlı Börek tarifi: Haşhaşlı Börek için gerekli malzemeler nelerdir? Haşhaşlı Börek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1.5 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 tepsi
Haşhaşlı Börek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1/2 paket yaş maya
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 su bardağı ılık süt
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 3-4 su bardağı un
İç harç için:
- 1 çorba kasesi haşhaş ezmesi
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Haşhaşlı Börek tarifi nasıl yapılır?
- Şeker ve yaş mayayı ılık sütün içerisinde çözdürün ve 2-3 dakika aktive olması için zaman verin.
- Elenmiş unu, sıvıyağı ve yumurta beyazını mayalı karışıma ekleyin ve karıştırın. En son tuzu da ekleyerek yoğurun. Hamurun yumuşak ama ellerinize yapışmayacak kıvamda olması gerekiyor.
- Mayalanması için en az yarım saat üzeri streç filmle kapalı şekilde dinlendirin.
- Hamur en az iki katına çıkınca, tezgaha alın ve 5 bezeye bölün.
- Haşhaş ezmesinin içerisine sıvıyağı ekleyin ve karıştırın.
- Fırını 190 derecede ısıtın.
- Bezelerden birini un serpilmiş tezgaha alın ve mümkün olduğunca ince açın.
- Açtığınız hamurun üzerine, her yerine gelecek şekilde, haşhaş ezmesinden sürün.
- Başka bir bezeyi alın ve onu da aynı şekilde açıp üzerine yine haşhaş ezmesi sürün ve bütün bezeler için aynı şeyi uygulayın.
- Son katında üzerine haşhaş ezmesi sürdükten sonra üst üste koyduğunuz hamurları hafif hafif çekiştirin ki topladıysa biraz uzasın.
- İki tane yarım daire oluşturacak şekilde, ortadan ikiye kesin ve üst üste koyun.
- Sonra 1,5-2 parmak kalınlığında şeritler kesin. Her kestiğiniz şeridi başından ve sonundan tutup ters yöne çevirerek burun.
- Şeritleri yağlanmış tepsiye ister düz isterseniz döndürerek (gül böreği gibi) dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar 30 dakika civarı pişirin.
Haşhaşlı Börek tarifi için servis önerisi
Dilerseniz iç harca ince kıyılmış ceviz de ekleyebilirsiniz.