Hasanpaşa Köftesi Tarifi
Hasanpaşa Köftesi tarifi: Hasanpaşa Köftesi için gerekli malzemeler nelerdir? Hasanpaşa Köftesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Hasanpaşa Köftesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Köfte harcı için:
- 500 gram  orta yağlı kıyma
- 1 adet  orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı  tuz
- 1 çay kaşığı  kimyon
- 1 çay kaşığı  pul biber
- 1 su bardağı  ufalanmış bayat ekmek kırıntısı
- 1 adet  yumurta
- 1 tutam  maydanoz
Patates püresi için:
- 4 adet  orta boy haşlanmış patates
- 1 çay bardağı  süt
- 1 yemek kaşığı  tereyağı
- 1/2 çay kaşığı  tuz
Garnitürü için:
- 1 su bardağı  bezelye
- 2 adet  orta boy havuç (küp doğranmış)
Domates sosu için:
- 2 yemek kaşığı  domates salçası
- 2 yemek kaşığı  zeytinyağı
- 1 su bardağı  sıcak su
Üzeri İçin:
- 1 su bardağı  rendelenmiş kaşar peyniri
Hasanpaşa Köftesi tarifi nasıl yapılır?
- Patates püresini hazırlamak için; kabuklarıyla birlikte haşladığınız patateslerin kabuklarını sıcağı sıcağına soyun. Haşlanmış patatesleri bir aparat ya da çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
- Bir tencereye aldığınız haşlanmış patatesleri oda sıcaklığında beklettiğiniz süt ve tereyağı ilavesiyle kıvamlı bir püre haline getirene kadar kısık ateşte pişirin. Tuz ilavesiyle tatlandırın.
- Arzuya göre ekleyeceğiniz ve köfteye tat verecek olan garnitür karışımı için; kabuğunu soyduğunuz havuçları minik küpler halinde kesin. Kaynar suda havuçları ve bezelyeleri haşlayıp soğuk ve buzlu suda şoklayın.
- Köfte harcı için; bir kapta kıyma, soğan, tuz, kimyon, pul biber, ekmek kırıntıları, yumurta ve bir tutam maydanozu kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra üzerini streçleyip 2 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
- Kıvam alıp özleşen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Avuç içinizde yuvarlayın ve limon sıkacağı yardımıyla kase şekline getirin. Hazırladığınız köfteleri aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin. Orta kısımlarına parmağınızla bastırıp küçük çukurlar açın.
- Domates sosu için; su, salça ve zeytinyağını karıştırın.
- Fırın tepsisindeki köftelerin üzerine bezelye ve havuçları birer kaşık koyun.
- Üzerine patates püresini sıkarak doldurun. 200 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp üzerilerine rendelenmiş kaşar peynirini yerleştirin. Salçalı sosu da üzerilerine gezdirdikten sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürün ve kaşarlar eriyip, hafif kızarana kadar, yaklaşık 8-10 dakika kadar daha pişirin. Fırından çıkarıp, sıcak olarak servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
Hasanpaşa Köftesi tarifinin püf noktası nedir?
Havuç-bezelye (garnitür) karışımı eklemeden de Hasanpaşa köfte hazırlayabilirsiniz. Köftelerin orta kısımlarını krema torbasına aldığınız patates püresiyle doldurabilir, arzu ettiğiniz büyüklükte porsiyonluk olarak da pişirebilirsiniz.