Glutensiz Ekmek Tarifi
Glutensiz Ekmek tarifi: Glutensiz Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Glutensiz Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
5 kişilik
Glutensiz Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı laktozsuz süt
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 4 su bardağı glutensiz un
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
Glutensiz Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Glutensiz ekmek hamuru için; ılık su ve kuru mayayı karıştırıp mayanın aktive olması için oda sıcaklığında bekletin.
- Derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtayı alın. Toz şeker, tuz, laktozsuz süt ve zeytinyağıyla karıştırın.
- Elediğiniz glutensiz unu ekleyin. Yavaş yavaş köpürmeye başlayan maya karışımını ekleyip elinizle ya da bir çırpıcı yardımıyla karıştırmaya başlayın. Mayanın aktive olması için hamuru iyice yoğurun.
- Hazırladığınız hamuru; zeytinyağıyla yağladığınız, ısıya dayanıklı, dikdörtgen bir kalıba alın. Üzerini hafif nemli ve pamuklu bir bezle örtün. Oda sıcaklığında ya da güneş gören bir yerde 20 dakika kadar bekletin. Fırını yüksek ısıda, önceden ısıtmaya başlayın.
- Bu sürenin sonunda mayalanıp kabaran hamurun üzerine keskin bir bıçak yardımıyla bir çizik atın. Arzuya göre üzerine yağlı tohumlar serpiştirin. Fırın içindeki nem dengesini sağlaması adına ısıya dayanıklı bir kaba su doldurup fırının taban kısmına yerleştirin.
- Mayalanan glutensiz ekmeği, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarıp kabuk bağlayan ekmeği fırından çıkartın. Hafif terlemesi için üzerine pamuklu bir bez kapatıp dinlendirin.
- Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp dilimlediğiniz ekmeği poşette saklayın. Arzuya göre buzdolabında muhafaza edip ısıttıktan sonra dilim dilim tüketin.
Glutensiz Ekmek tarifinin püf noktası nedir?
Kuru mayayı açtığınız suyun sıcak değil ılık olmasına, ekmek yapımında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Glutensiz unu ince dokulu mısır unuyla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Un karışımına arzu ettiğiniz yağlı tohumları ekleyebilirsiniz.Mayalandırma sürelerine uymaya özen gösterin.Kullandığınız malzemelerin oranına göre eklediğiniz glutensiz un miktarını azaltıp artırabilirsiniz.