Geleneksel Aşure Tarifi
Geleneksel Aşure tarifi: Geleneksel Aşure için gerekli malzemeler nelerdir? Geleneksel Aşure nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
2 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
60 kase
Geleneksel Aşure yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Aşure için:
- 1 kilogram aşurelik buğday
- 3 su bardağı barbunya (ya da fasulye)
- 2,5 su bardağı nohut
- 2 su bardağı börülce fasulye
- 1 su bardağı börülce fasulye (haşlanıp dışının kabuğu alınmış)
- 3-3,5 kilogram toz şeker
Üstü için:
- 1 tutam tarçın (dilediğiniz kadar)
- 1 tutam susam (damak tadınıza göre)
- 1 avuç kabuksuz badem (damak tadınıza göre)
- 1 tutam toz antep fıstığı
- 1 avuç ceviz içi
- 1 avuç fındık
Geleneksel Aşure tarifi nasıl yapılır?
- İlk olarak kuru baklagilleri bir gün önce den suya ıslatıp haşlıyoruz.
- Buğdayı akşamdan güzelce bir kaç kez soğuk su ile birkaç kez de kaynar su ile buğdayın bulanıklığı geçinceye kadar yıkıyoruz.
- Daha sonra buğdayı tencereye koyup üzerini aşacak şekilde kaynar su koyup iki saat kadar buğdaylar şişene kadar kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz.
- Tencerenin kapağını da kapatıp sabaha kadar onu o şekilde bırakıp buğdayın iyice şişmesini bekliyoruz.
- Sabah ocağın altını tekrar açıyoruz üzerine tekrar kaynar su ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Daha sonra kuru baklagiller içine atıyoruz ve karıştırıyoruz.
- En son şekerini de döküyoruz ve karıştırıyoruz. İsteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal ve pekmez veya bir çay kaşığı tuz atılabilir.
- İyice kaynayıp kıvama gelince altını kapatıyoruz ve sıcakken kaselere katıyoruz.
- Soğuyunca üzerini süslüyoruz tarçın susam ve kuru yemişlerini atıyoruz.
- Mis gibi aşuremiz hazır, herkese afiyet şifa olsun.
Geleneksel Aşure tarifinin püf noktası nedir?
Buğday akşam dan muhakkak ıslatılmalı. Pişerken kapak açık olacak.