Fırında Karnıyarık Tarifi
Fırında Karnıyarık tarifi: Fırında Karnıyarık için gerekli malzemeler nelerdir? Fırında Karnıyarık nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
10 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Fırında Karnıyarık yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Patlıcanlar için:
- 2 adet orta boy patlıcan
- 2 yemek sıvı yağ
- 400 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet orta boy domates
- 1 tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Sos için:
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tutam tuz
Süsleme için:
- 1 adet domates
- 1 adet yeşil biber
Fırında Karnıyarık tarifi nasıl yapılır?
- Patlıcanların baş kısmındaki yaprakları temizledikten sonra ortadan ikiye bölelim.
- Kabuğuna kadar derin çizikler atalım, fırça yardımıyla sıvı yağ sürüp kesilen kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizelim.
- Önceden ısıtılmış 240 derece fırının orta rafında 20-25 dk kızarana kadar pişirelim. Patlıcanlar pişerken karnıyarık içini hazırlayabiliriz; uygun bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökelim.
- 400 gram kıymayı da ilave edip yaklaşık 2 dakika kıymaların rengi kahverengiye dönene kadar kavuralım. Kıymaların rengi değiştiğinde yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip 5 dakika daha kavuralım.
- Ardından 1 tatlı kaşığı salça ekleyelim. Küp küp doğranmış 2 orta boy domatesi de ekledikten sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber ekleyip karıştıralım ve tavamızın ağzını kapatalım.
- Orta ateşte kontrollü bir şekilde ara ara karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Yeterince piştiğinde maydanozu da ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.
- Patlıcanlar fırından çıkınca bir kaşık yardımıyla içine hafifçe bastırıp yer açalım. Üzerine bir tutam tuz serpelim ve hazırladığımız içten bolca koyalım. Dilimlenmiş domates ve biber ile süsleyelim.
- Sosu için; 1 su bardağı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı salça ve bir tutam tuz ekleyip karıştıralım.
- Sosumuzu tepsinin tabanına dökelim. Tekrardan 240 derece fırında yaklaşık 7-8 dakika sosu biraz kalınlaşıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Fırında Karnıyarık tarifinin püf noktası nedir?
Pişirme süreleri her ocağa ve fırına göre değişebilir.