Fırında Gül Mantısı Tarifi
Fırında Gül Mantısı tarifi: Fırında Gül Mantısı için gerekli malzemeler nelerdir? Fırında Gül Mantısı nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
35 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Fırında Gül Mantısı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı:
- 550 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça
- 2,5 su bardağı sıcak su
Fırında Gül Mantısı tarifi nasıl yapılır?
- 3 su bardağı unu ortası çukur olacak şekilde derin bir kaba koyun. Ortasına yumurta ve tuzu ekleyin. Suyu da yavaş yavaş ekleyerek sert bir hamur elde edin.
- Hamur dinlenirken bir soğanı rendeleyip baharatlarla ve kıymayla karıştırarak iç harcını hazırlayın.
- Dinlenen hamuru mantı hamurundan biraz daha ince olacak şekilde açın.
- Bir çay bardağının ağzıyla veya şekillendirici ile yuvarlaklar halinde kesin.
- Yuvarlak hamuru kenarları üst üste gelecek şekilde yan yana dizin. Kesişimlerine parmağınız ile bastırın.
- Ardından kıymayı ince bir şerit halinde birleşen dörtlü hamurun ortasına serin.
- Önce alttan katlayıp sonra çevirerek gül şekli verin.
- Gül şeklindeki mantıları tabanını yağladığınız bir tepsiye dizin ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Pişirme için 200 derecede önceden ısınmış fırında 10 dakika pişirin.
- Mantı pişerken 2 yemek kaşığı yağ ve 2 yemek kaşığı salçayı bir kapta ılık-sıcak suyla iyice karıştırın.
- 10 dakika sonra fırındaki mantının üstünü ıslatmadan sosu dökün ve mantının üstünü yağlı kağıtla kapatın. Fırının derecesini 180 e düşürün.
- 25-30 dakika kontrollü pişirin. Afiyet olsun.
Fırında Gül Mantısı tarifinin püf noktası nedir?
Hamuru iyice yoğurmak önemli. Ardından hamuru 30 dakika dinlendirin bu kolay açılmasını sağlar. Şekil verilmiş mantıyı en az 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
Fırında Gül Mantısı tarifi için servis önerisi
Gül formunun belli olması için yoğurdu mantının üstüne değil tabağa koyup, mantıları yoğurdun üzerine dizebilirsiniz. Fırın tepsisindeki kalan sosu mantının ve yoğurdun üzerinde gezdirin. Ek olarak tereyağlı bir sosa gerek yoktur.