Fırın Dolma Tarifi
Fırın Dolma tarifi: Fırın Dolma için gerekli malzemeler nelerdir? Fırın Dolma nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
50 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
8 kişilik
Fırın Dolma yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 2 su bardağı pirinç
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 250 gram mantar
- 3/4 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 6 dal taze nane
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 kilogram dolmalık yeşil biber
- 4 adet orta boy patlıcan
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası (sos için)
- 1,5 su bardağı sıcak su (sos için)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı (sos için)
Fırın Dolma tarifi nasıl yapılır?
- Sırasıyla küçük kesilen soğan ve mantarlar zeytinyağında sotelenir. Haşlanmış yeşil mercimek ve pirinç ilave edilip sotelenir.
- Salçalar, rendelenmiş sarımsak, baharatlar ve tuz eklenip salça kokusu çıkana kadar sotelemeye devam edilir.
- Ocak kapatılır, ince kesilmiş yeşillikler eklenip karıştırılır. Kapağı kapalı demlenmeye bırakılır.
- Sebzelerin içi temizlenip tuzlanır, dolma içi ile doldurulur. Çıkan domates içleri ile kapak yapılır. Büyük dikdörtgen cam kaba yerleştirilir.
- Sos malzemeleri karıştırılıp tepsiye dökülür. Üstü, ıslatılıp buruşturulan pişirme kağıdıyla kapatılır. Önceden alt üst ayarda 180 dereceye ısıtılan fırında 40-45 dakika pişirilir.
- Pirinçler pişince kağıt çıkarılır. Üst ızgara açılarak tepsi bir üst rafa alınır. Kızarana kadar 5-10 dakika bekletilir. Soğuyunca servis edilir. Afiyet olsun.