Fellah Köftesi Tarifi
Fellah Köftesi tarifi: Fellah Köftesi için gerekli malzemeler nelerdir? Fellah Köftesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
5 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
45 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
6 kişilik
Fellah Köftesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Köfte için:
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 2,5 su bardağı sıcak su (1/2'si köfteyi kıvamlandırmak için)
- 1 su bardağı irmik
- 3 yemek kaşığı un
- 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Haşlamak için:
- 1,5 litre kaynar su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Sosu için:
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 6 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 4 adet orta boy rendelenmiş domates
- 2 tutam maydanoz (kıyılmış)
Fellah Köftesi tarifi nasıl yapılır?
- Derin bir kaba bulgurumuzu ve sıcak suyu koyup kabımızın ağzını bir kapak veya streç filmle kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz.
- Suyunu çeken bulguru karıştırıp irmik, un, biber salçası, domates salçası ve tuzu ekliyoruz.
- Karışımı önce kaşıkla karıştırıyor daha sonra 1 bardak sıcak suyu azar azar ekleyip kıvam alıncaya kadar yoğuruyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
- Soğuyan karışıma yumurta ve kimyonu ekleyip yoğuruyoruz.
- Bir kaba biraz su koyuyor, parmak uçlarımızı ıslatarak köfte harcımızdan kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle top yapıyor daha sonra da serçe parmağımızla her bir topun ortasına bastırıp çukur oluşturuyoruz.
- Köftelerimizi dibine çok azcık un döktüğümüz bir tepsiye koyuyoruz. Köftelerimizi limon tuzu ve tuz eklediğimiz kaynar suya atıp ara ara karıştırarak 5 dakika haşlıyoruz.
- Kevgirle sularını süzüp büyük derin bir tencereye alıyoruz.
- Büyük bir tavada sosu hazırlamaya başlıyoruz. Zeytinyağı ve sarımsağı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Salça ve domatesi ekleyip kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynayınca ocağı kapatıyoruz.
- Sosu köftelerin olduğu tencereye ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bol soslu fellah köftelerimizi servis tabağına alıp üzerine maydanoz serpiyoruz.
- Tam tarif, asla dağılmayan, görüntüsüyle iştah kabartan mükemmel fellah köftelerimizi muhteşem yancısı sarımsaklı süzme yoğurtla afiyetle yiyoruz.
Fellah Köftesi tarifinin püf noktası nedir?
1 bardak = 200 ml / 1 çay bardağı = 125 ml = ajda boy