Ev Yapımı Somun Ekmek Tarifi
Ev Yapımı Somun Ekmek tarifi: Ev Yapımı Somun Ekmek için gerekli malzemeler nelerdir? Ev Yapımı Somun Ekmek nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
30 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
20 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 adet
Ev Yapımı Somun Ekmek yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 1/2 paket kuru maya (5,5 gram)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 su bardağı ılık su
- 2-2,5 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
Ev Yapımı Somun Ekmek tarifi nasıl yapılır?
- Kuru maya, şeker ve ılık suyu geniş bir kaba alıp karıştırın. Mayanın aktive olması için 5-10 dakika bu şekilde bekleyin.
- Ardından un ve tuzunu ekleyin.
- Hamurun bir araya gelmesi için tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın.
- Bir araya gelen hamuru bolca un serptiğiniz tahta bir yüzeyde yoğurmaya başlayın. İçine doğru katlayarak 5 dakika kadar yoğurun. Gerektiğinde un ekleyerek son şeklini verin.
- Yoğurduğunuz hamuru kaba koyup üzerini mutfak havlusu veya streç filmle örtün. Ilık bir ortamda en az 1 saat mayalandırıp hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Ilık ve sıcak ortamlarda daha kısa süre mayalayabilirsiniz.
- İlk mayalandırma süreci bittikten sonra ekmek hamurunu üstten ve alttan zarf gibi kapatarak yoğuruyoruz. Bu katlama tekniğiyle hava kabarcıklarını içeri hapsediyor ve daha homojen bir hamur elde ediyoruz.
- Yoğurdunuğuz hamuru iki elimizle yuvarlayıp, uç kısımlarını hafifçe bastırın ve sivri şekil verin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun ve ikinci mayalanması için üzerini örterek 45 dakika kadar daha mayalayın.
- İkinci mayalandırması bittikten sonra ekmek hamurunun üst kısmına bir fırçayla veya elinizde hafifçe su sürün. Ardından 1 yemek kaşığı kadar un serpin. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecede fırına orta rafa koyun. Nem vermesi için tepsiyi koyarken 2-3 adet buzu da fırına atıp hemen kapağını kapatın.
- Üstü kızarıncaya dek yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra tel rafın üzerinde en az 15 dakika üzeri açık bir şekilde dinlendirin. Ardından dilimleyerek servis edebilirsiniz.