Ev Yapımı Ramazan Pidesi Tarifi
Ev Yapımı Ramazan Pidesi tarifi: Ev Yapımı Ramazan Pidesi için gerekli malzemeler nelerdir? Ev Yapımı Ramazan Pidesi nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
18 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
1 gün
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
2 adet
Ev Yapımı Ramazan Pidesi yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Ön maya için:
- 1 çay kaşığı instant maya (3 gram)
- 1 çay kaşığı toz şeker (2 gram)
- 1/2 su bardağı ılık su (100 ml)
- 1 su bardağı un (100 gram)
Hamur için:
- 3 su bardağı un (350 gram)
- 1/2 su bardağı tam buğday unu (50 gram)
- 1/2 su bardağı su (100 ml)
- 1 su bardağı (bir parmak eksik) süt (175 ml)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (15 ml)
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu (8 gram)
- 1 kase ön maya (bir gece önceden hazırladığımız ön mayanın tamamı)
Üzeri için:
- 1/2 yemek kaşığı un (10 g)
- 1 yemek kaşığı su (10 ml)
- 1/4 su bardağı kaynar su (40 ml)
- 1 tatlı kaşığı pekmez (7 ml) (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
Unlu karışım yerine üzeri için:
Ev Yapımı Ramazan Pidesi tarifi nasıl yapılır?
- Ön maya yapılışı için: Derin orta boy bir kapta maya, su ve toz şeker karıştırılır. Un ilave edilip karıştırılır.
- Kapağı kapalı 1 saat oda sıcaklığında bekledikten sonra yine kapağı kapalı 12 saat için buzdolabında bekletilir. Süre sonunda ön maya buzdolabından çıkarılıp 1-2 saat oda sıcaklığına gelmesi beklenir.
- Daha sonra ön maya, büyük bir kaptaki su ve süt karışımı içine alınarak homojen olana kadar karıştırılır. Zeytinyağı eklenir.
- Un azar azar eklenirken en son tuz ilave edilip karıştırılır, hamur tezgaha alınıp toparlanır.
- Eller zeytinyağı ile yağlanır. Hamur ortadan tutulup yukarı çekilip tezgaha vurularak bırakılır. Tezgaha vurup katlayarak 10 dakika yoğrulur. Hamur yumuşacık ve ele hafifçe yapışan kıvamda ve pürüzsüz olmalı.
- Yoğurma kabına un serpilir. Hamurun üst kısmı tabana gelecek şekilde yerleştirilip un serpilir. Üzeri bezle örtülerek yarım saat dinlendirilir.
- Dinlenen hamur iki porsiyon halinde tezgahta yuvarlanarak sıkı sıkı bezelenir. Mısır unu veya un serpilen bir kaba aralıklı yerleştirilir. Üzeri unlanıp bezle kapatılır ve streçlenir. 2 saat kabarması beklenir.
- Bu sırada üzeri için un ve su karıştırılır, kaynar su ve pekmez ilave edilip tekrar karıştırılır. Soğumaya bırakılır.
- İki katına ulaşan hamurlar yağlı kağıt serilen, un veya mısır unu serpilen iki ayrı tepsiye alınır. Hamur üzerine pekmezli karışım veya çırpılmış yumurta sarısı yayılır.
- Parmak uçları tabana değecek şekilde bastırılarak hamur ortadan yanlara doğru genişletilerek paralel çizgiler oluşturulur.
- Bu çizgileri dikey kesecek şekilde parmak uçları ile aynı işlem yapılır. Susam ve çörek otu serpilip yarım saat daha üzeri streçlenerek kapatılarak beklenir.
- Fırın tabanına sıcak su dolu bir kap yerleştirilerek en az 40 dakika önceden 210 dereceye ısıtılır.
- Tepsi fırının en alt katına yerleştirilip pidenin üzeri kızarana kadar 15 dakika sonra fan ayarında 3 dakika daha pişirilir. Afiyet olsun.
Ev Yapımı Ramazan Pidesi tarifinin püf noktası nedir?
200 ml su bardağı ölçüsü kullanıldı.