Ev Baklavası Tarifi
Ev Baklavası tarifi: Ev Baklavası için gerekli malzemeler nelerdir? Ev Baklavası nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
40 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
3 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
1 tepsi
Ev Baklavası yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamur İçin:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı (1 parmak eksik) yoğurt
- 1 çay bardağı (1 parmak eksik) süt
- 1 çay bardağı (1 parmak eksik) tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı maden suyu
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 4-5 su bardağı baklavalık un
Hamuru Açmak İçin:
- 2-3 paket mısır nişastası
Arası İçin:
- 500 gram ceviz içi (ince çekilmiş)
Hamurun Üzeri İçin:
- 1 kase tereyağı (köpüğü alınmış)
Şerbet İçin:
- 4 su bardağı şeker
- 4,5 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
Ev Baklavası tarifi nasıl yapılır?
- Yapılışı: Hamuru için önce sıvı malzemeleri yoğurma kabına alın ve karıştırın.
- Nişasta, kabartma tozu, tuzu ekleyip tekrar karıştırın.
- Yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur olacak, ele yapışmayacak bir hamur olacak. (unu ele yapışmayana kadar yavaş yavaş ekleyin)
- Yoğurduğunuz hamuru küçük boy ceviz büyüklüğünde 60 eşit parçaya ayırın. Üzerini ıslak temiz bir tülbent bezle örtün.
- Tüm hamurları nişasta yardımıyla merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yufkayı kurutmamak için ara katlara azar azar serpin. (Çok fazla nişasta hamur kurutur ve tepsi boyunda açarken zorlanırsınız)
- Tatlı tabağı boyutundaki her 10 adet yufkayı aralarına azar azar nişasta serperek üst üste koyup merdane ile fırın tepsiniz büyüklüğünde açın.
- Her onlu yufkayı bekletmeden birleştirip kurutmadan tepsinize dizin. (10 adet beze 1 yufka olacak) Yani 6 adet 10’luk yufkalar olacak.
- Orta büyüklükteki yuvarlak tepsiye 1 adet yufkayı (yani 10 bezeden oluşan 1 yufka) yayıp üzerine ceviz serpin.
- İkinci 10’luk yufkayı açıp üzerine serin, tekrar ceviz içi serpin. Kalan yufkaları da bu şekilde uygulayın.
- Baklava dilimi veya istediğiniz şekilde kesin. Tereyağını hazırlayalım. Sos tenceresinde orta, kısık ateşte eritelim. (Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacak. Köpükleri bir süzgeç veya kaşıkla belirli aralıklarla alın. Köpüklenme bitene kadar bu işleme devam edin.)
- Tereyağını, kesilmiş baklava dilimlerinin üzerini kaşık kaşık, tek tek, tüm dilimlerin üzeri tamamen ıslanacak şekilde dökün. Bol bol tereyağı dökülecek.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. İyi pişmiş olması çok önemlidir. Yakmadığınız sürece güzelce kızarmasını bekleyin. (Fırınınız hızlı pişiriyorsa 170 derecede pişirin.)
- Tepsinizi soğumaya bırakın (şerbet dökerken tepsi soğuk olacak)
- Şerbeti için: Toz şeker ve suyu 15 dakika kaynatın. Limon suyu ekleyip kıvam alana kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetin sulu olmamasına dikkat edin.
- Şerbet kıvam testi için: Bir çay kaşığı kadar şerbeti tabağa alın ve soğumasını bekleyin (2-3 dakika), iki parmağınızın arasında test edin yağ gibi kıvamda ise olmuştur. Sulu ise kıvam alana kadar kaynatmaya devam edin. (Birde tadıma bakın, su tadı olmayacak! Şerbetlenmiş olmalı.)
- Hazırladığınız şerbeti 10-15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin(buharı gidene kadar) ve soğumuş olan tepsinize dökün. Afiyet olsun.
Ev Baklavası tarifinin püf noktası nedir?
Mutlaka ama mutlaka baklavalık kaliteli bir un kullanın. Kaliteli bir tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır. Hamurun yavaş yavaş ve üzerinin güzelce kızarması Kesinlikle baklavanın en önemli püf noktası iyi bir şerbettir. Şerbeti kaynatırken, içine atacağınız limonun suyu, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Şerbet kıvamınız mutlaka yağ gibi olmalıdır Baklava sıcakken şerbetin dökülmesi baklavanın hamurlaşmasına neden olur.