Ev Baklavası Tarifi
Ev Baklavası tarifi: Ev Baklavası için gerekli malzemeler nelerdir? Ev Baklavası nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
1 saat
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
2 saat
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
10 kişilik
Ev Baklavası yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Hamuru İçin:
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı (100 ml)
- 1/2 su bardağı yoğurt (100 gram)
- 1 adet yumurta
- 30 mililitre tereyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu (2 gram)
- 1 çay kaşığı tuz (4 gram)
İçi İçin:
- 250 gram ceviz içi
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı tarçın
Üzeri İçin:
- 150 gram tereyağı
- 50 mililitre ayçiçek yağı
Açmak İçin:
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı toz şeker
- 700 mililitre su (3+1/2 su bardağı)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 2 adet karanfil
- 1 adet tarçın çubuğu
Ev Baklavası tarifi nasıl yapılır?
- Tereyağı eritilir üzerindeki köpük alınır. Sadece yağ bir kaba yavaşça aktarılır (Tabandaki sütlü kısım hamura ilave edilecek). Akçiçek yağı da eklenip kenara alınır.
- Cevizler rondoda inceltilir. Toz şeker ve toz tarçın eklenir. Kenara alınır.
- Büyük bir kapta ayçiçek yağı, yoğurt, yumurta, tereyağı (sütlü kısım) ve sirke karıştırılır.
- Un, kabartma tozu ve tuz elenerek yavaş yavaş eklenir. 3 dakika yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri kapatılarak 2 saat dinlendirilir.
- Hamurdan 44 adet beze yapılır. Bezelerin altına üstüne bol nişasta serpilerek merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde açılır.
- 11 beze üst üste oklavayla açılır. Tepsi büyüklüğünde kesilir. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Artan kenarlar da yerleştirilir.
- Tekrar aynı işlem yapılıp iç malzemenin yarısı serpilir.
- Kalan iki grup 11 beze de açılıp arasına kalan iç malzeme serpilir. Sivri ve keskin bir bıçakla istenen biçimde kesilir.
- Üzerine eşit miktarda ve her yerine gelecek şekilde eritilen tereyağ ve ayçiçek yağı karışımı dökülür.
- Önceden fanlı ayarda 160 dereceye ısıtılan fırının en alt rafında 55-60 dakika kızarana kadar pişirilir.
- Bu sırada şerbet malzemeleri tencereye alınır ve karıştırılarak şeker eritilir.
- 20-25 dakika kıvam alana kadar kaynatılır.
- Sıcak baklavaya ılık şerbet dökülür. En az 4 saat dinlendirilir. Afiyet olsun.
Ev Baklavası tarifinin püf noktası nedir?
24 cm lik tepsi kullanıldı. 200 ml su bardağı ölçüsü kullanıldı. Bezeler bol nişasta ile üst üste konarak açıldı.