Enginar Dolması Tarifi
Enginar Dolması tarifi: Enginar Dolması için gerekli malzemeler nelerdir? Enginar Dolması nasıl yapılır?
⌛ Pişirme İçin Gerekli Süre
45 dakika
⏱️ Hazırlamak İçin Gerekli Süre
30 dakika
🍽️ Tarif Kaç Kişilik
4 kişilik
Enginar Dolması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- 4 adet orta boy enginar
- 1/2 adet limon suyu (enginarların kararmasını önlemek için)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı (50 ml)
- 6 dal taze soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet limon suyu
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 tatlı kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 demet nane (yoksa 1 tatlı kaşığı kuru nane)
- 1 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Enginar Dolması tarifi nasıl yapılır?
- İç malzeme için: Pirinç tuzlu ılık suda yarım saat bekletilir ve yıkanır. Yeşillikler ince doğranır.
- Taze ve kuru soğanlar küçük doğranır. Pirinç, limon suyu, baharatlar, yeşillikler, tuz, toz şeker ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
- Enginar hazırlığı için: Büyük bir kapta limonlu su hazırlanır. Enginarların sapı kesilir, 1-2 sıra dış yaprakları koparılıp temizlenir.
- Keskin bir bıçakla yaprakların sert olan uç kısımları enine kesilir. Yapraklar hafifçe gevşetilerek ortası açılır. Enginarın iç kısmındaki yapraklar ve ortasındaki tüylü kısım tatlı kaşığı ile çıkarılır.
- Sapların dış kısmı soyulur. İçini doldurana kadar enginarlar ve sapları kararmaması için limonlu suda bekletilir.
- Enginarın ortası ve dış yaprakları gevşetilir. Enginarın ortasına ve yaprakların arasına pirinç doldurulur.
- Enginarlar ve doğranmış sapları tencereye yerleştirilir. Enginarların yarısına gelecek kadar (200 ml kadar) sıcak su eklenir.
- Enginarların üzerine dağılmaması için tabak kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılarak önce kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir. Ilınınca zeytinyağı gezdirilir. Soğuk servis edilir. Afiyet olsun.
Enginar Dolması tarifinin püf noktası nedir?
200 ml su bardağı ölçüsü kullanıldı. Kararmaması için enginarlar limonla ovulup limonlu suda bekletilir.